Foto: DELFI
Šī gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni pārtikas produktu cenas Rīgas veikalos visvairāk ir pieaugušas liellopu gaļai, broileriem, atsevišķiem ekskluzīviem jogurtiem, sviestam, kviešu miltiem, cukuram un griķiem, portālu "Delfi" informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrā (LTVC).

Cenas šiem produktiem šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro pieauga no 5% līdz 12%.

Savukārt cenas trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro samazinājušās visu veidu dārzeņiem un kartupeļiem, vistu stilbiņiem, pilnpienam un atsevišķiem jogurtiem. Vislielākais cenu samazinājums ir bijis galda bietēm - par 61% - un galviņkāpostiem - par 52%.

"Dārzeņiem cenas samazinājās ļoti būtiski, jo masveidā šajā reģionā bija ienākusies jaunā dārzeņu raža, kas šogad ir daudz lielāka kā iepriekšējā gadā. Daudzas valstis pat prognozē dārzeņu un kartupeļu pārpalikumus. Savu darbu pie zemās cenas paveica arī "E–coli" baktērijas skandāls, kas mazināja uzticību dārzeņiem un līdz ar to arī samazināja patēriņu," saka LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Arī Krievijas aizvērtā robeža Eiropas dārzeņu ražotājiem, pēc Gulbes sacītā, lika meklēt papildu tirgus, kur savu saražoto lēti pārdot. Vidēji dārzeņu cenas ir samazinājušās par trešdaļu.

Gaļas cenu pieaugumu veicinājusi dārgā lopbarība un citu resursu sadārdzināšanās un pieprasījuma pieaugums pasaules tirgū. "Griķu un cukura cenu kāpums šajā periodā nav attaisnojams ar cenu tendencēm ne vietējā, ne pasaules tirgū," tā Gulbe.

Viņa gan norāda, ka pārtikas produktu cenas Rīgas veikalos šī gada trešajā ceturksnī ir bijušas stabilas, jo lielākajai daļai pārtikas produktu cenas salīdzinājumā ar otro ceturksni ir bijušas bez būtiskām izmaiņām.

"Tuvākajā laikā vajadzētu sekot vairāku pārtikas produktu cenu samazinājumam saistībā ar tendencēm pasaules tirgos, bet to varētu arī apslāpēt iedzīvotāju optimisms un mazumtirdzniecības apjomu pieaugumi iepriekšējos mēnešos. Tas varētu neveicināt vēlmi samazināt produktu cenas," tā Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!