Foto: Publicitātes attēls

Ceturtdien pulksten 18 Kaņepes kultūra centrā četri Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) vasaras absolventi referātu cikla "(Ne)sabiedriskie pētījumi" ietvaros dalīsies savos atklājumos un secinājumos, ko guvuši bakalaura darba tapšanas laikā, informēja SZF.

Pirmais lasījumu cikls "Ātrāk, augstāk, tālāk – cik vēl?" veltīts sportam. Sports ģimenē, politikā un personības izaugsmē – cik dažādos aspektos iespējams analizēt vienu un to pašu jomu. Parasti, runājot par sporta dažādību, mēs domājam dažādus sporta veidus. Šoreiz dažādība vērojama pieejā – sports tiks aplūkots no komunikāciju, politikas un socioloģijas skatupunkta.

Elza Breidaka dalīsies savā pieredzē, pētot "Latvijas sportistu naratīvus žurnāla "Sporta Avīze" portretintervijās". Viņa izpētījusi 70 Latvijas sportistu portretintervijas un noskaidrojusi daudz kopsakarību, kā sevi presē reprezentē paši sportisti, kas tiek pateikts un kas paliek noklusēts.

Savukārt Jānis Skribāns aplūkojis sporta sponsoru un sportistu attiecības – "Sponsoru ietekme uz mērķauditorijas attieksmi pret atbalstītajām sporta komandām un sportistiem". Skribāna darba uzdevums bija noteikt vai un kā sportisti tiek identificēti ar sponsorētajām sporta komandām, un ko par to domā viņu atbalstītāji.

Par to, ka sports nav tikai atlētu sacensības, bet var kalpot par politiskās ietekmes sviru savā bakalaura darbā "Sporta finansēšana kā Krievijas maigās varas izpausme un ietekmes līdzeklis uz varas eliti un vēlētājiem: "Rīgas Dinamo" gadījuma izpēte" raksta Kārlis Roķis. Kā hokejs saistīts ar gāzes tirgus liberalizāciju un kā noritējis darbs ar Latvijas politisko eliti "Rīgas Dinamo" spēļu ietvaros varēs dzirdēt Roķa stāstījumā.

Anastasija Volkonska studiju laikā sāka pētīt tēmu par sporta deju dejotāju fizisko un emocionālo slodzi, to noslēdzot ar bakalaura darbu – "Vecāku loma bērna sporta karjeras veidošanā". Tā ir iespēja paskatīties uz sportistu karjeru no otras – viņu vecāku – puses.

LU SZF aicina visus interesentu, gan aktīvos sportistus, gan tos, kuri seko sportistu panākumiem skatītāju rindās un TV ekrānos, gan tos, kuri par sportu vispār neinteresējas, bet aktīvi domā par sava nākamā zinātniskā darba tematu, atnākt, paklausīties un, iespējams, uzzināt ko jaunu un noderīgu. Pasākumu moderēs sporta žurnālists Raimonds Gekišs. Ieeja pasākumā bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!