Foto: Shutterstock

No 12. līdz 14. maijam Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar Centrālo statiskas pārvaldi (CSP) rīkos tautas skaitīšanas datu hakatonu "Alternatīvā tautas skaitīšana". Šajā tehnoloģiju maratonā tiešsaistē studentu un interesentu komandas aicinātas radīt jaunus risinājumus un prototipus 2021. gada tautas un mājokļu skaitīšanai, portālu "Delfi" informēja LU pārstāve Viktorija Buraka.

Pieteikties hakatonam var līdz 2021. gada 5. maijam šeit.

Pieteikšanās laikā jāizvēlas arī vienu no 15 pasākuma rīkotāju izsludinātajām tēmām. Tāpat ir arī jāveido komandas, lielākais cilvēku skaits komandā ir desmit cilvēki. Šīs komandas pēcāk vadīs mentori no CSP un LU. Tehnoloģiju maratons notiks tiešsaistē, katrai komandai tiks nodrošināta virtuālā istaba savstarpējai komunikācijai un praktiskajam darbam.

Galvenās tēmas ataino reģistros balstītas tautas skaitīšanas problemātiku un izaicinājumus. Piemēram, kā noteikt, vai personas deklarētā dzīvesvieta ir arī tās faktiskā dzīvesvieta? Kādi faktori veicina iedzīvotāju iekšējo migrāciju? Kā izskaidrojams vientuļo vecāku ģimeņu lielais īpatsvars? Kādi sociālie un demogrāfiskie faktori ietekmē cilvēka vēlmi iegūt izglītību? Kāda ir situācija ar labiekārtotu mājokļu pieejamību Latvijas pilsētās un laukos?

Komandas, kas būs ieguvušas 1., 2. un 3. vietu, saņems balvu – 1000 eiro, 800 eiro vai 600 eiro. Komandu rezultātu prezentācija tiešraidē tiks rādīta Inovāciju centra LUMIC sociālā medija "Facebook" lapā. Uzvarētāji tiks apbalvoti konferencē, kurā viņiem būšot iespēja sniegt prezentāciju nacionālai un starptautiskai auditorijai.

"Radošā veidā, koprades ceļā tiks meklētas inovatīvas alternatīvas risinājumiem, ko izmanto oficiālās statistikas sagatavotāji. Pirmo reizi tautas skaitīšana ir notikusi, izmantojot tikai administratīvo reģistru datus. Šajā hakatonā mums būs iespēja pašiem iejusties statistiķa lomā un padomāt, kā uzlabot šo tautas skaitīšanas procesu, kādas metodes izmantot turpmāk, kā padarīt rezultātus uzskatāmākus un saprotamākus," ar Burakas starpniecību portālam "Delfi" pauda LU Inovāciju centra vadītāja, profesore Signe Bāliņa.

Pasākuma mērķis ir piesaistīt Latvijas augstskolu studentus, kā arī citus Latvijas iedzīvotājus, kuri interesējas par statistikas, demogrāfijas un socioloģijas jautājumiem, 2021. gadā veiktās tautas skaitīšanas laikā konstatētajiem izaicinājumiem un rast jaunas pieejas šo izaicinājumu risināšanai.

2021. gadā tautas skaitīšana pirmo reizi Latvijas vēsturē ir notikusi, izmantojot tikai administratīvo reģistru datus.

Hakatons "Alternatīvā tautas skaitīšana" ir viens no satelītpasākumiem tautas skaitīšanai veltītās kampaņas ietvaros. Kampaņa noslēgsies ar konferenci, kura norisināsies 28. maijā.

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta "Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem" atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!