Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājumu saglabāt valsts īpašumā un nodot valdījumā Latvijas Universitātei (LU) vairākus nekustāmos īpašumus, to vidū arī ekonomikas fakultātes ēku, uz kuru pretendēja Latvijas Pasts.
Valdības komitejas atbalstītais projekts paredz saglabāt valsts īpašumā un nodot Latvijas Universitātes valdījumā šādus nekustamos īpašumus Rīgā Aspāzijas bulvārī 5, jūrmalas gatvē 74/76 un Skanstes ielā 3.

Nekustamais īpašums Rīgā, Aspāzijas bulvārī 5 saskaņā ar Valsts vēstures arhīva 2002.gada 20.maija izziņu 1940.gada 21.jūlijā piederēja Latvijas valstij. Rīgas pilsētas Zemes komisijas 1999.gada 2.marta izziņa informē, ka īpašuma tiesību atjaunošanai uz zemesgabalu Rīgā, Aspāzijas bulvārī 5, bijušie zemes īpašnieki vai to mantinieki likumā noteiktajā termiņā nav pieteikušies. Saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" zemesgabals Rīgā, Aspāzijas bulvārī 5 piekrīt valstij.

Pašreiz uz zemesgabala Aspāzijas bulvārī 5 izvietotas LU lietojumā esošās četras būves - augstskolas ēka, kantora ēka un garāža, būvētas līdz 1940.gada 21.jūlijam.

Nekustamais īpašums, ko pašlaik lieto LU Rīgā, Jūrmalas gatvē 74/76 saskaņā ar Valsts vēstures arhīva 2002.gada 11.decembra izziņu 1940.gada 21.jūlijā piederēja privātpersonai. Rīgas pilsētas Zemes komisijas 1997.gada 20.marta izziņa apliecina, ka zemesgabala bijušais īpašnieks nav pieteicies īpašuma tiesību atjaunošanai uz zemesgabalu. Līdz ar to zemesgabals Jūrmalas gatvē Nr.74/76, uz kura izvietotas Latvijas Universitātes rīcībā esošās ēkas un būves, piekrīt valstij.

Latvijas Universitātes lietojumā esošais nekustamais īpašums Rīgā, Skanstes ielā 3, izvietots uz zemesgabaliem, vien ko kuriem 1940.gada 21.jūlijā piederēja juridiskai personai, bet divi - Rīgas pilsētai. Rīgas pilsētas Zemes komisijas 2002.gada 1.augusta izziņa apliecina, ka uz zemesgabalu Skanstes ielā bijušais īpašnieks nav pieteicies īpašuma tiesību atjaunošanai. Zemesgabals piešķirts lietošanai Latvijas Universitātei, zemes piederība ir saskaņota. Saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" zemesgabals Rīgā, Skanstes ielā 3, uz kura izvietotas Latvijas Universitātes rīcībā esošās būves, piekrīt valstij.

Uz zemesgabala Rīgā, Skanstes ielā 3izvietotas piecas būves, kuru ekspluatācija uzsākta 1974.gadā. Nekustamais īpašums Rīgā, Skanstes ielā 3, arī turpmāk tiks izmantots kā Latvijas Universitātes Tehniskais centrs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka VAS "Latvijas Pasts" vēlas atgūt veco Pasta un telegrāfa departamenta īpašumu Aspazijas bulvārī 5, kurā šobrīd atrodas Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas fakultāte. Pasts uz ēku pretendē, jo tā 20.gadsimta sākumā būvēja pasta vajadzībām, un tajā ilgstoši atradās pasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!