Foto: LETA

Valdība šodien piekrita deleģēt Latvijas Universitātei (LU) promocijas tiesības mākslas zinātnē, kas nozīmē, ka augstskola varēs piešķirt doktora grādu mākslas zinātnē.

Doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocija) kārtība noteikta Zinātniskās darbības likumā, saskaņā ar kuru promocijas tiesības konkrētā zinātnes nozarē var deleģēt augstskolai, ja augstskolā tiek īstenota zinātnes nozarei atbilstoša akreditēta doktorantūras studiju programma, programmas īstenošanā iesaistīti vismaz trīs Latvijas Zinātnes padomes (LZP) apstiprināti eksperti, kā arī LZP ir sniegusi atzinumu par iespēju augstskolai deleģēt promocijas tiesības attiecīgajā zinātnes nozarē.

LU īsteno akreditētam studiju virzienam "Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas" atbilstošu doktora studiju programmu "Literatūrzinātne, folkloristika un māksla". Saskaņā ar studiju virziena akreditācijas lapu LU studiju virzienā "Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas" īsteno doktora studiju programmu "Filoloģija" ar iegūstamu filoloģijas doktora zinātnisko grādu.

LU informēja Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), ka doktora studiju programmā "Filoloģija" atbilstoši studiju programmas saturam ir piešķirami divi grādi - filoloģijas doktora zinātniskais grāds un mākslas zinātņu doktora zinātniskais grāds, lūdzot veikt attiecīgu precizējumu studiju virziena akreditācijas lapā. IZM Studiju akreditācijas komisijas izveidotā ekspertu komisija savā atzinumā ir apliecinājusi pamatotību tiesībām doktora studiju programmā "Filoloģija" piešķirt doktora grādu mākslas nozarē.

LU lūdza Studiju akreditācijas komisijai atbalstīt redakcionālus grozījumus akreditācijas lapas pielikumā, mainot doktora studiju programmas nosaukumu "Filoloģija" uz "Literatūrzinātne, folkloristika un māksla" un nosakot, ka iegūstamie grādi ir filoloģijas doktora zinātniskais grāds un mākslas zinātnes doktora zinātniskais grāds.

LZP šādu lūgumu atbalstījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!