Foto: LETA
Trešdien ieplānota Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) organizētās Rīgas vasaras skolas 2016 dalībnieku veidoto dokumentālo īsfilmu pirmizrāde, portālu "Delfi" informēja pasākuma organizētāji.

Vasaras skolas šā gada temats ir "Dzīve kopā ar sarežģītām atmiņām un dažādām identitātēm" jeb "Livingmemories", kas formulēta sadarbības rezultātā ar tāda paša nosaukuma starptautisku pētniecības projektu.

Pasākums notiks pulksten 19 Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1. Ieeja pasākumā ir bezmaksas, un aicināti visi interesenti. Kopumā tiks demonstrētas kopumā četras dokumentālās īsfilmas: "Par aizmirsto" - filma stāsta par jaunas ebreju meitenes bērnības dienām, kad tiek deportēta viņas ģimene; "Atmiņas no skatuves" - filma veltīta vienam no nozīmīgākajiem vēstures un kultūras objektiem Latvijā – Latvijas Nacionālajam teātrim; "Revolūcijas balsis" - filma vēsta par Dziesmotās revolūcijas laiku, īpašu uzmanību pievēršot 1991. gada janvāra barikādēm Doma laukumā; "Kāds tur ārā" - filma veltīta lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu kustībai Rīgā un tās attīstībai no padomju perioda līdz mūsdienām.

Rīgas vasaras skolas ietvaros šogad dokumentālās īsfilmas veido 17 jaunieši no Ķīnas, Nepālas, Vācijas, Bulgārijas, Ungārijas, Polijas, Lietuvas, Turcijas, Kazahstānas un Latvijas. Ik gadu vasaras skolas dalībnieki veido īsfilmas par konkrētu tematu.

Šogad studentiem bija jārada dokumentālās īsfilmas par tādiem Latvijas sociālajai atmiņai un identitātei nozīmīgiem vēsturiskiem tematiem kā holokausts un Otrais pasaules karš, padomju deportācijas, 1991. gada janvāra barikādes un Atmodas notikumi, kā arī memoriālās vietas un atmiņas Latvijā.

Filmas tika radītas sadarbībā ar LU pētnieku grupu. Projekta "Livingmemories" LU pētnieku grupu vada profesore Vita Zelče un tajā iesaistījušies pētnieki Laura Ardava, Didzis Bērziņš, Jurijs Ņikišins, Zane Radzobe, Sanita Burķīte un Aija Rozenšteine. LU pētnieku grupas uzdevums projekta ietvaros ir analizēt sabiedrības dzīvi pēc vardarbīgiem konfliktiem, okupācijas, holokausta un represijām, traumatisko pieredzi un jaunas (sa)dzīvošanas un atmiņas uzturēšanas un atražošanas prakses. Projektu LU īsteno Sociālās atmiņas pētniecības centrs – SZF Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) starpnozaru pētnieciskā struktūrvienība.

Lai izzinātu Latvijas problemātisko sociālo atmiņu un identitāti, ārzemju studenti kopā ar "Livingmemories" projekta pētniekiem devušies uz Latvijas Okupācijas muzeju, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, 1991. gada barikāžu muzeju, viesojās Latvijas Nacionālajā teātrī, apskatīja padomju deportāciju upuru memoriālu Torņakalnā, izstaigāja vēsturisko Rīgas geto, kā arī brauca ekskursijā uz Liepāju un Daugavpili.

Rīgas vasaras skolu LU SZF Komunikācijas studiju nodaļa organizē kopš 2011.gada. Vasaras skolas direktors ir LU lektors Kaspars Rūklis.

Projekts "Livingmemories" ir starpdisciplinārs sociālo un humanitāro zinātņu projekts, kura uzmanības centrā ir sociālās atmiņas problemātika, konfliktu un protestu kustību nospiedumi atmiņā un identitātē. Projekta ietvaros kopā strādā pētnieku grupas no Helsinku Universitātes, kas ir vadošā partnere, Permas Valsts politehniskās Universitātes, Tartu Universitātes, Frankfurtes pie Mainas Gētes Universitātes, Koča Universitātes Stambulā, Latvijas Universitātes, un projekta koordinatore ir Dr. phil. Kirsti Salmi-Niklandera no Helsinku Universitātes.Tā ir Eiropas Savienības (ES) programma, kas vērsta uz ES dalībvalstu zinātnieku sadarbības ar Krievijas zinātniekiem veicināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!