Foto: LETA

Šonedēļ publiskotajā vienā no prestižākajiem augstskolu reitingiem pasaulē "The Times Higher Educations" pasaules universitāšu reitingā Latvijas Universitāte (LU) noslīdējusi krietni zemāk nekā pērn, ceturtdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Iepriekš LU bija iekļauta universitāšu grupā, kas ieņem 651. līdz 700. vietu, bet tagad nokritusi līdz 898. vietai. Pirms tam LU turējās grupā 701 līdz 800, atzīmē laikraksts.

Tāpat kā pērn arī šogad reitingā iekļuvušas tikai divas Latvijas augstskolas. Otra reitingā iekļuvusī ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kas ierindojusies 941. vietā. Pērn šī universitāte bija grupā 800+. Augstu novērtēta RTU sadarbība ar industriju un šajā ziņā RTU ierindojusies 500 labāko vidū.

Kā vēsta laikraksts, LU rektors Indriķis Muižnieks universitātes kritumu reitingā saista ar "datu interpretācijas problēmām", proti, LU pievienoti vairāki institūti, tāpēc pieaudzis akadēmiskais personāls, bet institūta pētnieku pēdējo gadu citējamās publikācijas LU nav pieskaitītas.

Tuvākajos gados LU pozīcijai reitingā vajadzētu kāpt, laikrakstam pieļāvis Muižnieks.

Arī augstākās izglītības eksperts profesors Andrejs Rauhvargers laikrakstam paudis uzskatu, ka par LU kritumu nebūtu jāraizējas. "Pirmās 200 līdz 300 šī reitinga augstskolas ir pati, pati spice. Tie simti, kas ir zemāk, ir citā līmenī, bet arī cienījamas," laikrakstam atzinis profesors.

Pēc viņa teiktā, piemēram, Austrumāzijā esot valstis, kuras piešķir finansējumu augstskolām, ņemot vērā to pozīciju šajā reitingā, tāpēc ir augstskolas, kas strauji ielaužas reitingā un varētu būt apsteigušas LU, taču tas nebūt nenozīmējot, ka kritusies LU studiju kvalitāte. Rauhvargers paudis uzskatu, ka par Latvijas augstskolu pozīcijām reitingā jāpriecājas.

Salīdzinot, kā reitinga veidotāji vērtējuši abas minētās Latvijas augstskolas, var redzēt, ka, viņu ieskatā, LU ir spēcīgāka "starptautiskā perspektīva" un vairāk citēto publikāciju, savukārt RTU to pārspēj izpētē un vairāk ieņēmumu gūst no sadarbības ar uzņēmumiem. Studiju līmenis abām augstskolām novērtēts līdzvērtīgi.

Tāpat kā citus gadus arī šogad 1. vietu reitingā saglabājusi Oksfordas universitāte Lielbritānijā. Otrajā vietā ir vēl viena britu augstskola – Kembridžas universitāte, kas pakāpusies no pērnā gada 4. vietas. 3. un 4. vietu šāgada reitingā dala amerikāņu labākās augstskolas – Kalifornijas Tehnoloģiju institūts un Stenfordas universitāte, kas pērn reitingā ieņēma attiecīgi 2. un 3. pozīciju. Kopumā TOP 10 ir trīs britu augstskolas un septiņas amerikāņu universitātes. Labāko desmitniekā ielauzies Šveices Federālais tehnoloģiju institūts Cīrihē, kas pērn bija 13. vietā. Labākā no Baltijas valstu augstskolām, kā ierasts, ir Tartu universitāte, kas iekļauta augstskolu grupā, kas ieņem 300. līdz 350. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!