Foto: LU fotoarhīvs
Latvijas Universitāte (LU) nekad neiekļūs pasaules augstskolu rangu vadošajā simtniekā, intervijā portālam "Studentiem.lu.lv" prognozējis rektora amata kandidāts profesors Juris Borzovs.

"Hārvardas pamatkapitāls pirms pāris gadiem vēl bija 38 miljardi dolāru, tas ir vairāk, nekā visas Latvijas valsts gada budžets. Iedodiet man līdzekļus un tad paskatīsimies, bet pašreiz mēs varam sacensties ar līdzīga nodrošinājuma universitātēm," intervijā sacījis Borzovs.

"Man ļoti patika rektora Mārča Auziņa intervija LTV ar Gundaru Rēderu, izņemot vienu lietu, ko, manuprāt, viņam nevajadzēja teikt. Viņš mēģināja pierādīt vai pamatot, ka kādreizējā apņemšanās iekļūt ranga simtnieka, nu ir izpildīta. Nav izpildīta. Un nekad netiks izpildīta," sacījis Borzovs.

Reitings tikai pastarpināti attēlo kvalitāti, uzskata pašreizējais Datorikas fakultātes dekāns. "Reitingos ļoti liels svars ir universitātes atpazīstamībai, aptuveni 40% no kopējā punktu skaita dod akadēmisko cilvēku aptauja. Katru gadu tāda notiek, man arī atsūta. Ļoti īsa anketiņa. Aptaujāti tiekot aptuveni 8000, tā vismaz reitingu veidotāji apgalvo. Tie būtiskie jautājumi, vai pat viens būtiskais jautājums ir par to, kādas prestižas augstskolas jūs varat nosaukt. Tur prasa nosaukt tādas 30 augstskolas savā reģionā un 30 augstskolas vispār pasaulē. Tas īstenībā nav pat skaistumkonkurss. Tas ir konkurss uz atpazīstamību," komentējis Borzovs.

"Es tur nosaucu Karnegi Mellona, Masačūsetsa, Berklija, Stenforda, jā, tie ir vārdi, bet es, piemērām, nevienā no tām universitātēm iekšā neesmu bijis. Stenfordai biju pagalmā reiz iegājis. Ko es īstenībā par viņām zinu? Man viņas ir galvā, un, ja man 30 ir jānosauc, tad tās arī nosaucu," skaidrojis profesors.

"Par šīm universitātēm runā, tās ir atpazīstamas, mums ir priekšstatos radies iespaids, ka tās šajos topos atrodas pelnīti. Īstenībā šis reitings noskaidro tikai vārdu. Kā mēs varenajai LU salīdzinošā laikā varēsim dabūt to pašu vārdu, kas ir tajā pirmajā simtniekā? Nekad mēs nevarēsim," stāsta Borzovs, piebilstams, ka: "Runa ir par resursiem. Var jau eksministrs Ķīlis tur plātītes un solīt, vai prasīt, lai mēs tur iekļūstam un sacenšamies ar Hārvardu. Fine! Iedodiet man tikai 10% no Hārvardas gada budžeta."

Jau vēstīts, ka LU Mazajā aulā pirmdien notiks Universitātes rektora amata pretendentu — Jura Borzova un Indriķa Muižnieka publiskās debates.

Rektora amata kandidātu publiskās debates pirms vēlēšanām LU jau ir kļuvušas par tradīciju, kas aizsākās 2007. gadā, kad uz pirmo termiņu rektora amatā pretendēja pašreizējais LU rektors Mārcis Auziņš un Maija Kūle. Pēc četriem gadiem, pretendējot uz LU vadītāja amatu publiski debatēja Auziņš un Inta Brikše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!