Foto: Publicitātes foto

Baldones novadā Latvijas Universitātes (LU) Saimniecības pārvaldes garāžas ēkā atrastas un patlaban uz bīstamo atkritumu glabātuvi tika nogādātas 37 mucas ar ķīmiskām vielām, portāls "Delfi" uzzināja Valsts vides dienestā (VVD).

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), pulksten 19.31 dienests saņēma izsaukumu uz Baldones novada Baldones pagastu, kur neapsaimniekotā ēkā atradās apmēram 30 mucas ar nezināmas izcelsmes vielu un, iespējams, no vienas mucas bija notikusi noplūde.

Glābēji norobežoja notikuma vietu un informēja Valsts vides dienestu (VVD). Notikuma vietā noplūde netika konstatēta. Pulksten 23.29 VUGD darbu uz vietas pabeidza un uz vietas palika Valsts policija, Valsts vides dienests un pašvaldības policija.

Baldones novada domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers Latvijas Radio sacīja, ka neoficiāla informācija liecinot, ka mucās atrodas kaut kāds degšķidrums, kurš paredzēts šo garāžu apsildīšanai. Ķīmisko vielu jauna noplūde nav konstatēta.

Sākotnējā informācija liecina, ka mucās ir dažādi bīstamie ķīmiskie atkritumi, galvenokārt atstrādātās eļļas, liecina VVD sniegtā informācija. LU, kuras īpašumā mucas uzietas, nav zinājusi par ēkā patvaļīgi ievietotajiem bīstamajiem atkritumiem.

Piektdienas pēcpusdienā VVD informē, ka, pateicoties LU operatīvai iesaistei, ir pabeigta bīstamo ķīmisko atkritumu izvešana no augstskolai piederošās ēkas Baldones novadā, netālu no Riekstukalna. Kopumā uz bīstamo atkritumu glabātuvi tika nogādātas 37 mucas ar ķīmiskām vielām.

Nākamnedēļ LU sakops arī pašu ēku un tās apkārtni, norāda VVD.

“VVD vārdā vēlos pateikt “paldies” LU par operatīvo rīcību. Šis ir labs paraugs tam, kā rīkojas atbildīgs īpašnieks situācijā, kad viņam piederošā īpašumā tiek atklāti kādam citam piederoši nezināmas izcelsmes atkritumi,“ uzsvērusi VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne – Ansberga.

Kā iepriekš ziņots, sadarbībā ar Valsts policiju tiek skaidrotas arī atbildīgās personas par neatbilstošu bīstamo atkritumu glabāšanu. Objektu apsargā Valsts policija un ir sākts kriminālprocess.

LU infrastruktūras departamenta direktora pienākumu izpildītājs Marģers Počs aģentūrai LETA pastāstījis, ka universitātes vadība jau ir identificējusi un izsaukusi vainīgo personu sniegt skaidrojumu par veikto "pašdarbību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!