Foto: DELFI
Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) dome otrdien nolēma LU rektora amatam izvirzīt fakultātes dekānu un profesoru Gundaru Bērziņu.

LU BVEF Vadībzinātnes nodaļas vadītājs, profesors Andrejs Cekuls, izvirzot kandidātu, sacīja, ka LU tāpat kā jebkuram lielam uzņēmumam, iestādei vai organizācijai ir nepieciešams profesionāls vadītājs. "Labam vadītājam ir jāprot ne tikai izstrādāt mērķus un ģenerēt idejas, bet tās ieviest arī dzīvē. Tāpat izcilu līderi raksturo ne tikai prasme gudri rīkoties ar naudu, bet arī spēja to pavairot un piesaistīt. Bērziņš ir augstākā līmeņa vadītājs un ekonomists, ar lielu pieredzi gan akadēmiskajā un pētniecības darbā, gan arī biznesā. Šādas zināšanas un prasmju apvienojums LU pašlaik ir ļoti nepieciešamas, lai sasniegtu izvirzītos mērķus," pauda Cekuls.

Arī LU BVEF domes priekšsēdētājs Juris Krūmiņš teica, ka ir ļoti svarīgi, ka Bērziņš ir izgājis visus LU līmeņus - no lektora līdz profesoram, bijis gan fakultātes izpilddirektors, gan LU kanclers, bet pašlaik veiksmīgi pilda dekāna pienākumus, kā arī ievēlēts par LZA korespondētājlocekli.

Bērziņš ir dzimis 1971.gadā. Absolvējis LU Ekonomikas un vadības fakultāti, iegūstot doktora grādu vadības zinātnē. Līdz 2002.gadam darbojies privātajā biznesā. No 2003. līdz 2008.gadam ieņēmis LU Ekonomikas un vadības fakultātes izpilddirektora amatu, bet no 2008. līdz 2009.gadam bijis LU Finanšu un uzskaites departamenta direktors.

LU rektora Mārča Auziņa laikā no 2009. gada Bērziņš bijis LU kanclers, bet kopš 2016. gada ir LU BVEF dekāns. Bērziņš ir LU vadošais pētnieks un Latvijas Zinātnes akadēmijas korespondētājloceklis, piedalījies daudzos starptautiskos un valsts mēroga pētniecības projektos. Ir starptautisku zinātnisko publikāciju autors. Pēdējo sešu gadu laikā publicējis 23 zinātniskos rakstus starptautiskos recenzētos izdevumos.

Jau ziņots, ka par LU rektora amata otro termiņu cīnīsies arī esošais augstskolas rektors Indriķis Muižnieks. Viņu šim amatam izvirzīja LU Medicīnas fakultāte.

Par lēmumu virzīt profesoru Muižnieku atkārtotam amata termiņam nobalsoja visi klātesošie domes locekļi. Medicīnas fakultāte ir pirmā, kas oficiāli izvirzījusi savu kandidātu 24. maijā plānotajām LU rektora vēlēšanām.

LU Medicīnas fakultātes dekāns profesors Valdis Folkmanis skaidroja, ka Muižnieka vadībā LU "ir spērusi milzīgu soli uz priekšu", lai LU būtu vadošā augstākā mācību iestāde un zinātnes centrs ne tikai Latvijā vien. "Iesāktais virziens ir labākais universitātes, personāla, studiju un zinātnes ceļš, kāds mums bijis. Un tas ir iemesls, lai tieši Muižnieks un viņa komanda saņemtu mandātu šo ceļu turpināt," uzsvēra fakultātes dekāns.

Saskaņā ar LU Satversmi rektoru uz četriem gadiem ievēlē amatā LU Satversmes sapulce. Rektoru var ievēlēt amatā divus amata termiņus pēc kārtas. Šogad vēlēšanas notiks 24.maijā. Rektora amata kandidātu izvirzīšana turpināsies līdz 18.aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!