Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš plāno iepazīties ar akadēmiskās ētikas komisijas lēmumu "filozofijas profesoru iespējamā plaģiātisma lietā", kā arī uzklausīt mācībspēku paskaidrojumus, pirms lemt par tālāko rīcību.

LU rektora pārstāve Evija Ansonska portālam "Delfi" pastāstīja, ka rektors Ētikas komisijas atzinumu saņēmis tikai ceturtdienas vakarā un plāno ar to iepazīties, kā arī lūgt komisijas pārmetumus saņēmušo profesoru Riharda Kūļa un Igora Šuvajeva skaidrojumus. Tāpat rektors konsultēsies ar juristiem, pirms lemt par tālāko rīcību,

Komisija atzina, ka Vēstures un filozofijas fakultātes (VFF) profesora Igora Šuvajeva rīcībā, izmantojot Ata Rolava tulkojumu savā Imanuēla Kanta darba "Atbilde uz jautājumu: kas ir apgaismība?" tulkojumā un nepietiekami norādot uz tā ietekmi, ir saskatāms ētikas pārkāpums.

Komisija nolēma izteikt Šuvajevam aizrādījumu un aicināt turpmākajos šī darba izdevumos un citos savos tulkojumos nepārprotami norādīt citu autoru darbus, kā arī turpmāk rīkoties atbilstoši Ētikas kodeksam.

Arī profesoram Rihardam Kūlim komisija pārmet Ētikas kodeksa pārkāpumu Kanta darba "Praktiskā prāta kritika" tulkojumā, nenorādot Rolava tulkojuma izmantošanu. Komisija nolēma izteikt Kūlim nosodījumu par neatsaukšanos uz Rolava tulkojumu un "augstprātīgu attieksmi komunikācijā ar studējošajiem".

Arī Kūli komisija aicina turpmākajos šī darba izdevumos un citos savos tulkojumos nepārprotami norādīt citu autoru darbus, kā arī turpmāk rīkoties atbilstoši Ētikas kodeksam.

Pats Kūlis uzskata, ka notikusi "aizmuguriska" lietas izskatīšana. "Man netika dota nekāda iespēja uzrunāt ekspertu komisiju, piedalīties tās sēdēs kā apsūdzētajai personai," norāda profesors, piebilstot, ka sūtījis tulkojumu salīdzinājumus, taču ekspertu komisija tiem nav pievērsusi uzmanību.

Kūlis piekrīt tam, ka viņš ir atkāpies no burtiskās tulkošanas un tulkojis brīvāk nekā Rolavs. Savukārt profesors nepiekrīt apgalvojumam par tulkojumu sakritību un vienādu kļūdu kādā latīņu vārdā, kas izmantota, lai "uzbūvētu man apsūdzību".

Kūlis uzsver, ka Izglītības un zinātnes ministrijas vēstulē norādīts, ka šādas ekspertu komisijas izveide LU nav likumīga, "jo tā nav tiesīga izlemt un iespējams to pārsūdzēt tiesā".

Profesors uzsver, ka savas tiesības aizstāvēs likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!