Foto: LETA

Latvijas Universitāte (LU) samazināto budžeta vietu skaitu kompensēs no saviem līdzekļiem, informē LU Mediju un mārketinga centrs.

2016. gadā valsts budžeta dotācija studijām augstskolās saglabāsies 2015. gada apjomā, tomēr Izglītības un Zinātnes ministrija (IZM) ir pieņēmusi lēmumu studiju vietas finansējuma aprēķinā atteikties no 2009. gadā noteiktā, par 15% samazinātā studiju izmaksu koeficienta izmantošanas.

LU mazākais finansējums par valsts budžeta studiju vietu vienkāršākajā pamatstudiju programmā 2016. gadā būs pirmskrīzes līmenī: 1330 eiro, kamēr 2015. gadā tas bija 1130 eiro. Tādējādi ar IZM piešķirto finansējumu LU varēs nodrošināt par 15% mazāk studiju vietu nekā 2015. gadā, skaidro LU.

LU akcentē, ka pašreizējais IZM politiskais uzstādījums ir nodrošināt no budžeta finansēto studiju vietu saglabāšanu dabaszinātņu, tehnoloģiju un matemātikas (STEM) jomās. 2015. gada decembrī IZM piedāvāja samazināt no budžeta finansēto studiju vietu skaitu sociālajās un humanitārajās zinātnēs LU par 25%. Sarunās ar IZM LU panāca, ka šis samazinājums nebūs lielāks par 8%.

LU ir pieņemts lēmums, ka 2016. gadā universitātē būs trīs veidu studiju vietas – valsts budžeta finansētās, pašu studējošo finansētās jeb maksas studiju vietas, kā arī studiju vietas, kuras finansēs LU no saviem resursiem, lai kompensētu IZM darbības rezultātā izveidojušos studiju vietu deficītu. Līdz ar to kopējais vietu skaits, par kuriem studējošajiem nebūs jāmaksā, būtiski nemainīsies. To precīzais skaits tiks noteikts LU un IZM līgumā, kas tiks noslēgts tuvākajā laikā.

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa norāda, ka IZM katru gadu par īpašiem sasniegumiem augstskolām piešķir papildus finansējumu, kuru augstskolas var izmantot šos līdzekļus pēc saviem ieskatiem, piemēram, kompensēt samazināto budžeta vietu skaitu. Šogad šis finansējums visām augstskolām kopā sasniedz apmēram 506 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!