Foto: LETA

Latvijas Universitāte (LU) tuvākās nedēļas laikā ārkārtas LU Senāta sēdē lems par LU Goda doktora grāda atņemšanu Krievijas miljonāram Pjotram Avenam, liecina augstskolas mājaslapā publicētā informācija.

Ārkārtas sēdi sasaucis Senāta priekšsēdētājs profesors Kristaps Jaudzems.

''Šobrīd ir svarīgi paust mūsu solidaritāti Ukrainai ne tikai vārdos, bet arī darbos. Pjotrs Avens ir atbalstījis Putina politiku un Krievijas agresiju Ukrainā un tāpēc nav cienīgs nest Latvijas Universitātes goda doktora nosaukumu. Ikvienai universitātei galvenais ir reputācija. To ir grūti iegūt, bet viegli pazaudēt, ja nerīkojamies ātri un izlēmīgi šādās situācijās,'' paudis Jaudzems.

LU Goda doktora grādu Avenam, kurš ir arī Maskavas Ekonomikas universitātes profesors, piešķīra 2013. gada 25. martā ar LU Senāta lēmumu par zinātnisko un praktisko ieguldījumu Latvijas attīstībā un sadarbībā ar Krieviju.

Jau vēstīts, ka otrdien Avenam atņēma Triju Zvaigžņu ordeni, kuru viņam piešķīra 2012. gadā par darbību viņa izveidotajā labdarības fondā "Paaudze".

"Pjotrs Avens nav norobežojies no Putina režīma izraisītā kara. Tas nozīmē atbalstu Krievijas agresijai un nav savienojams ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu un apbalvotas personas statusu, to nevar atsvērt iepriekšējie personas nopelni," iepriekš skaidroja Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte.

Kopš Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā Avens vairākkārt nokļuvis Latvijas mediju uzmanībā. Proti, ASV prezidenta publicētajā sankciju sarakstā bija iekļauta Krievijas "Alfa-Bank", kuras līdzīpašnieks bija Avens. Tiesa, Avens šo amatu atstāja otrdien.

Tāpat, lai arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš nesaskatīja pārkāpumus veidā kā Avens ieguva Latvijas pilsonību, Saeimas deputāts Juris Jurašs (K) ir vērsies pie Ģenerālprokurora, lūdzot atkārtoti izvērtēt Avena pilsonības iegūšanas apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!