Foto: LETA
Latvijas Universitātes (LU) Senāts pirmdien, 27. februārī, vienbalsīgi atbalstīja priekšlikumu augstskolai pievienot Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju (RPIVA).

Kā pavēstīja LU pārstāvji, augstskolas Senāts pieņēma lēmumu atbalstīt RPIVA pievienošanu LU, ja šādu lēmumu pieņems Ministru kabinets.

Kā ziņots, valdība jautājumu par RPIVA likvidāciju, to pievienojot LU, varētu skatīt nākamnedēļ. Līdz šim neoficiāli tika norādīts, ka Ministru kabinets šo jautājumu varētu skatīt vēl februārī, taču, norādot uz nepieciešamību sagaidīt LU Senāta lēmumu, jautājuma skatīšana pārcelta.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka LU Senāta lēmums "juridiski saliek pa punktiem pārņemšanas procesu". Līdz ar to būtu sasteigti šo jautājumu šonedēļ skatīt arī valdības sēdē, uzskata premjers.

Tāpat ziņots, ka gadījumā, ja Ministru kabinets pieņems lēmumu likvidēt RPIVA, to pievienojot LU, augstskola varētu vērsties Satversmes tiesā. Tāpat RPIVA nolēmusi protestēt pret ieceri likvidēt akadēmiju, kā arī pieprasīt izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) demisiju.

Neskatoties uz to, ka jautājumu par RPIVA likvidāciju Ministru kabinets varētu skatīt jau tuvākajā laikā, vienprātība par šāda soļa nepieciešamību un pārdomātību joprojām nav panākta.

Izglītības un zinātnes ministrija nav atkāpusies no pozīcijas, ka RPIVA likvidācija, to pievienojot LU, ir labākais iespējamais variants, lai koncentrētu līdzekļus un uzlabotu pedagoģisko izglītību Latvijā. Savukārt RPIVA aizvien uzsver, ka tā ir augstas kvalitātes augstskola, kas nodrošina labāko pedagoģisko izglītību un ka tās likvidēšana nenesīs pozitīvu rezultātu.

IZM ir nolēmusi ar 2017. gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Ministrija solījusi, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Šadurskis iepriekš norādīja, ka tad, kad 2019. gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs "veselīga un draudzīga konkurence".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!