Latvijas Universitātes (LU) studentes Lauma Pretkalniņa un Laila Zinberga ieguvušas pasaulē pirmās programmētājas un angļu matemātiķes lēdijas Adas Lavleisas vārdā nosauktās stipendijas, informēja LU Datorikas fakultātes publisko attiecību koordinatore Jeļena Poļakova.

Pretkalniņa, kas ir datorzinātņu maģistra studiju programmas studente, balvu saņēmusi par darbiem automātu teorijā un datorlingvistikā, bet Zinbergai, kura mācās par vidusskolas informātikas skolotāju, balva piešķirta par darbu matemātikas mācīšanā un popularizēšanā.

Lavleisas vārdā nosaukto balvu LU iedibinājusi 1986.gadā, atzīmējot pasaulē pirmās programmētājas un angļu matemātiķes dzimšanas dienu. Balvu tradicionāli saņem studentes, un tā ir paredzēta, lai studentes aktīvāk iesaistītos zinātniskajā darbā un tā popularizēšanā.

Šodien svinīgā pasākumā balva tika pasniegta arī pasaulē pirmās programmu rēķinmašīnas konstruktora Čārlza Beibidža balva, kuru šogad saņēma LU datorzinātņu doktora studiju programmas students Renārs Liepiņš par darbu programmrīku konstruēšanā.

Arī šī balva tiek pasniegta, atzīmējot zinātnieka dzimšanas dienu, un tiek piešķirta no 1991.gada. Tradicionāli to saņem students-vīrietis par aktīvu un produktīvu darbu datorzinātnēs un to popularizēšanā.

Šovakar plkst.19 fakultātē notiks arī Programmētāju dienas balle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!