Foto: Shutterstock

Latvijas Universitāte (LU) noslēgusi sadarbības līgumu ar biedrību "Glābiet bērnus", lai kopā pētītu Covid-19 pandēmijas sekas uz bērnu veselību un attīstību, portālam "Delfi" pavēstīja biedrības "Glābiet bērnus" valdes priekšsēdētāja Inguna Ebela.

Pētījuma mērķis ir uzlabot starptautisko bērna tiesību normu nostiprināšanu valstī.

LU un biedrība "Glābiet bērnus" plāno informēt sabiedrību par Covid-19 potenciāli smago fiskālo ietekmi uz vairāku paaudžu bērniem, viņu veselības stāvokli, izglītības kvalitāti, konkurētspēju starptautiskajā darba tirgū un socializāciju. Vēl arī pētījumā plānots skaidrot Covid-19 izcelsmi, vakcinācijas drošumu un retajām kontrindikācijām (kontrindikācija ir vakcīnas saņēmēja reti sastopama īpašība, kas vakcīnas ievadīšanas gadījumā paaugstina būtisku nevēlamu notikumu risku).

Pētnieki arī lūkos noskaidrot vecāku un sabiedrības atbildību infekcijas apdraudējuma novēršanā bērniem sabiedrības visaptverošas vakcinācijas ceļā.

Pirmais solis kopīgajā sadarbībā būs zinātniska konference "Covid ietekme uz bērniem, tiesības un atbildība", kas notiks 2022. gada 26. janvārī. Konferencē attālināti varēs piedalīties ikviens interesents. Plašāka informācija par konferenci pieejama šeit.

Kā preses paziņojumā medijiem norādīja biedrības "Glābiet bērnus" pārstāve, sadarbības līguma dziļākā būtība ir palīdzēt valstij izvērtēt lēmumu iespējamo ietekmi uz bērniem. "Šāds sadarbības posms Latvijā iztrūkst jau 30 gadus un tā sekas ir sliktākie bērnu veselības, izglītības un labklājības rādītāji Baltijas reģionā un vairākumā Eiropas Savienības valstu," turpināja Ebela.

Jau vēstīts, ka, sākot ar 16. decembri, Covid-19 vakcīnu var saņemt ikviens bērns no piecu gadu vecuma. Līdz 27. decembrim pirmo poti saņēmuši 1223 bērni vecumā no pieciem līdz 11 gadiem.

Vairāk par bērnu vakcināciju var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!