Universitātes rektors Juris Zaķis uzskata, ka pieņemtais lēmums ir vērtējams “ļoti pozitīvi un tas ir ļoti prātīgs lēmums”. Viņš sacīja, ka ir pilnīgi reāli pabeigt reorganizāciju paredzētajā laikā — līdz nākamā gada 20. augustam.
“To var izdarīt pat ātrāk,” uzsvēra rektors.

Savukārt Medicīnas akadēmijas rektors Jānis Vētra par valdības lēmumu BNS teica:”Ceru, ka valdība zina, ko dara, un zina arī iemeslus”.

Vētra uzskata — pozitīvi vērtējama ideja, ka turpmāk reorganizācijas process jāizstrādā vienotai komisijai, kuras sastāvā ir LU un LMA pārstāvji.

“Iepriekšējā reorganizācijas komisija tomēr nestrādāja pietiekami efektīvi,” viņš sacīja.

Arī LMA rektors uzskata, ka reorganizāciju varētu pabeigt līdz nākamā gada 20. augustam.

Tomēr Vētra pagaidām nespēj iedomāties, kā varētu kopīgi noteiktajā īsajā termiņā izstrādāt LU uzņemšanas noteikumus studentiem.

BNS jau ziņoja, ka valdība 21. decembrī nolēma sākt universitātes un akadēmijas reorganizāciju un uzdeva reorganizācijas komisijai līdz 2000. gada 31. janvārim sagatavot sīku reorganizācijas rīcības plānu.

Rīcības plānā ir jānodrošina LU uzņemšanas noteikumu izstrāde nākamajam gadam līdz 2000. gada 15. martam, kā arī LMA darbinieku un studējošo pārstāvju pilntiesīga piedalīšanās universitātes rektora vēlēšanās 2000. gada maijā.

Plānā arī jāparedz priekšlikumu sagatavošana nākamā gada budžetam, nosakot, ka LMA finansēšanai piešķirtie līdzekļi no 2000. gada 1. septembra pārdalāmi starp Labklājības ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Valdība arī uzdeva Augstākās izglītības padomei līdz 2000. gada 31. janvārim izstrādāt studiju programmu noteikumus augstskolām, lai novērstu studiju programmu sadrumstalotību un dublēšanos.

Šā paša mērķa īstenošanai LU Senāta komisijai jāizveido ekspertu darba grupa, lai izskatītu universitātes akadēmijas studiju programmas, kuras dublējas, un, ja nepieciešams, tās apvienotu. Tāpat komisijai jāpārtrauc studentu uzņemšana noteikumiem neatbilstošajās programmās no 2000./2001. gada.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijai līdz 2000. gada 31. maijam jāizstrādā priekšlikumi grozījumiem augstskolu likumā par valsts dibinātu augstskolu likvidācijas un reorganizācijas kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!