Otrdien Jūrmalas domes priekšsēdētājs Raimonds Munkevics aicina veikt grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", lai ierobežotu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu Jūrmalā 5% apmērā.
Tāpat tiek lūgts, grozot likumu, par bāzi nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem par ēkām ņemt 2006. gada aprēķinu.

Nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības atšķirības Jūrmalā un pārējās valsts teritorijas pašvaldībās (izņemot Rīgu un Rīgas rajonu) atsevišķos gadījumos atšķiras līdz pat 100 reizēm, bet iedzīvotāju ienākumu atšķirības ir salīdzinoši nelielas, tādēļ jau šobrīd Jūrmalas iedzīvotāju nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma īpatsvars no ienākumiem ir ievērojami augstāks nekā citur Latvijā.

Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātā likuma grozījumu projekta redakcija paredz, ka ar nākamo gadu nodokļa likme būs 1% un nodokļa apmērs nākamajos trīs gados pie nemainīga nodokļa objekta nedrīkstēs pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto vairāk nekā par 25%.

Analizējot situāciju ilgtermiņā, redzams, ka nodokļu slogs Jūrmalas pilsētas iedzīvotājiem tuvākajos trīs gados pieaugs divkārt.

Jūrmalas pilsētas dome lūdz, lai nākamgad īpašuma nodoklis tiktu paaugstināts nevis par 25 procentiem, bet tikai par 5%. Tādējādi maksātājiem īpašuma nodokļa īpatsvars no ienākumiem nepieaugtu tik strauji.

Šogad satricinājumu jau piedzīvoja Jūrmalas uzņēmēji, kad atbilstīgi likumam "Par nekustamā īpašuma nodokli" Latvijas uzņēmējiem nekustamā īpašuma nodokli par ēkām sāka aprēķināt 1,5% apmērā nevis no bilances, bet kadastrālās vērtības. Tādējādi nodokļa par ēkām maksājums salīdzinājumā ar 2006. gadu daļai uzņēmēju palielinājās pat 20 reizes.

Jau gada sākumā atbilstīgi 2007.gada 19.aprīļa Jūrmalas pilsētas domes lēmumam Nr.35 Jūrmalas pilsētas dome lūdza Latvijas Republikas Ministru kabinetu atbalstīt nekustamā īpašuma nodokļa aplikšanu ar pazeminātu nodokļa likmi (0,1% - 0,2%) un pārskatīt kadastrālo vērtību bāzes aprēķināšanas metodiku.

Lūgums ir nogādāts Saeimas priekšsēdētājam Indulim Emsim, ministru prezidentam Aigaram Kalvītim un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!