Rīgas domes Drošības un kārtības komiteja ceturtdien nolēma lūgt prokuratūru izvērtēt, vai Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" sižeta veidotāji par marihuānas izmantošanu medicīnā Nīderlandē nav pārkāpuši aizliegumu reklamēt narkotikas.
Rīgas Narkomānijas profilakses centra vadītāja Ārija Lodziņa komitejas sēdē pauda, ka Nīderlande "savā marihuānas legalizācijas praksē pārkāpj ANO konvencijas un, veidojot šādu raidījumu, tas būtu jāuzsver. Taču tā nenotika".

"Neprecīzi tika nosaukti [marihuānas] lietošanas mērķi un mērķa grupas, radot iespaidu, ka tās ir iedarbīgas un neaizstājamas zāles, kaut patiesībā tā nemaz nav. Sižets ar marihuānas cigaretes smēķētāju kafejnīcā drīzāk atgādināja marihuānas reklāmu, nevis ārstnieciskas vielas pieteikumu," sacīja Lodziņa.

Drošības un kārtības komiteja nosprieda, ka tā nav tiesīga izvērtēt "Panorāmas" 1.septembra sižetu, tādēļ lūgs to darīt Rīgas Zemgales priekšpilsētas prokuratūrai.

LTV ziņu dienesta vadītājs Gundars Rēders komitejas iebildumus nosauca par absurdu, jo narkotisko vielu izmantošana sāpju remdēšanai ir vispārzināms fakts.

Komitejas vadītājs Andrejs Vilks pauda, ka šādu rīcību viņš neuzskata par iejaukšanos mediju darbā. "Jo mēs jau nelūdzam piemērot sodus, bet tikai izvērtēt," sacīja deputāts. Arī Lodziņa pievienojās šādam viedoklim, paužot, ka "likums aizliedz propagandēt narkotikas, bet, ja raidījuma veidotāji to [likumu] netieši mēģina apiet, mums ir jāiejaucas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!