Foto: F64

Iekšlietu ministrija (IeM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lūdz piešķirt 173 890 eiro, lai segtu izdevumus par Rucavas muitas punktā un Grenctāles robežkontroles punktā esošo būvju demontāžu, liecina valdībā iesniegtais finansējuma pieprasījums.

Par papildu līdzekļu piešķiršanu valdība lems otrdien, 2.septembrī.

Jau ziņots, ka aprīlī valdība atbalstīja Rucavas muitas punktā un Grenctāles robežkontroles punktā IeM valdījumā esošo būvju demontāžu, lai Latvija pilnībā varētu piemērot Šengenas noteikumus.

Būvju demontāžu IeM bija paredzējusi Rucavas muitas punktā, bet Grenctāles robežkontroles punktā paredzēts demontēt tur esošās būves un inženierbūves. Tam 2015.gadā ministrija bija paredzējusi papildu finansējumu savā budžetā 196 716 eiro. Finansējuma pieprasījumu plānots iesniegt kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem jaunajām politikas iniciatīvām.

Ēku demontāža saistīta ar Eiropas Padomes (EP) lēmumu attiecībā uz Šengenas noteikumu pilnīgu piemērošanu vairākās valstīs, tostarp Latvijā. Ar EP lēmumu Latvijā kopš 2007.gada 21.decembra tiek piemēroti Šengenas noteikumi, kuros iekļauti noteikumi par personu pārvietošanos pār robežām.

Ar noteikumiem Eiropas Savienība (ES) ir realizējusi savu kompetenci un noteikusi ārējās robežas šķērsošanas aspektus. Vienlaikus ar noteikumiem paredzēts, ka uz Šengenas zonas ES dalībvalstu robežām netiek veikta robežkontrole. Lai nodrošinātu personu brīvu pārvietošanos, dalībvalstīm tika noteikts pienākums likvidēt visus šķēršļus netraucētai satiksmes plūsmai uz autoceļiem robežas šķērsošanas vietās pie iekšējām robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!