Reliģisko lietu pārvalde lūdz ģenerālprokuroru Jāni Maizīti izvērtēt, vai Viļa Bāliņa jeb priestera Sergija darbības, izplatot neeksistējošas reliģiskas organizācijas veidlapas, nav krimināli sodāmas.
Pārvaldē informēja, ka atbilstoši reliģisko organizāciju reģistra datiem un Latvijas pareizticīgās baznīcas Sinodes informācijai "Pareizticīgās baznīcas veidojamais "Dievmātes Aizgādības klosteris"", kuru it kā veido priesteris Sergijs, Latvijā nav reģistrēts kā juridiska persona un neeksistē arī Latvijas pareizticīgās baznīcas ietvaros kā struktūrvienība.

Pārvalde vēstulē ģenerālprokuroram, Satversmes aizsardzības biroja direktoram Lainim Kamaldiņam un arī baznīcas Sinodei norāda, ka tikai reģistrētajām organizācijām un to izvedotajām iestādēm ir tiesības savās veidlapās un zīmogos lietot reliģisko organizāciju nosaukumus un simboliku. Reliģisko lietu pārvalde norāda, ka Bāliņam jau izteikti brīdinājumi par minētās tiesību normas pārkāpumu.

Ģenerālprokuratūras preses centrā paziņoja, ka ir saņemts pareizticīgo baznīcas lūgums izvērtēt Sergija darbības atbilstību likumam. Ģenerālprokuratūra izvērtēs iesniegumu un lems par tālākajām darbībām.

Latvijas Pareizticīgās baznīcas Sinode 23.janvārī vērsusies pie ģenerālprokurora ar lūgumu izvērtēt Bāliņa jeb tā dēvētā priestera Sergija darbību atbilstību likumam. Pareizticīgo baznīca lūdz noskaidrot, vai Bāliņa, kurš sevi dēvē par "priesteri Sergiju un Pareizticīgās baznīcas Dievmātes aizgādnības klostera veidotāju", darbībās nav rodami kriminālas dabas pārkāpumi, kā arī vai viņš, uzstājoties par klostera veidotāju, nav guvis materiālus labumus, apkrāpjot līdzpilsoņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!