Foto: DELFI

Nacionālā valsts sporta centra "Mežaparks" bērnu un jaunatnes burāšanas bāzes pārvaldnieks Visvaldis Briedis lūdzis prokuratūrai sākt kriminālprocesu saistībā ar 1,35 miljonu eiro zaudējumu nodarīšanu sporta centra "Mežaparks" attīstībā.

Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe informēja, ka iesniegums tiks pārsūtīts Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldei.

Aģentūras LETA rīcībā esošo iesniegumu parakstījis Briedis un vairāki bijušie čempioni vindsērfingā.

Latvijas nacionālo valsts sporta centru "Mežaparks" apsaimnieko VSIA "Sporta centrs "Mežaparks"", kam 99,99% kapitāla daļu turētāja ir Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un 0,01% kapitāla daļu turētāja ir Latvijas Olimpiskā komiteja. 1992.gadā sporta centram ir piešķirts nacionālās sporta bāzes statuss.

Iesnieguma autori norāda, ka laikā no 2002. līdz 2013.gadam IZM ir konsekventi atbalstījusi centra rekonstrukcijas projektu.

Atzīstot, kas valsts investīcijas sporta infrastruktūrā ir veiktas haotiski un politizēti, valdība iepriekš uzdeva IZM sagatavot valsts un pašvaldību nozīmes sporta infrastruktūras attīstības koncepcijas projektu, nosakot arī kritērijus valsts budžeta finansējuma piešķiršanai, teikts iesniegumā. Ministrija pērn koncepcijas projektu ir iesniegusi valsts sekretāru sanāksmei. Koncepcijas projektā ministrija joprojām atbalsta centra rekonstrukcijas projektu un ierosina projekta realizāciju uzticēt SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" un tā finansēšanu veikt atliktā maksājuma veidā 2014.-2016.gadā.

Kā norāda iesnieguma autori, IZM darbību pagājušajā gadā raksturo vēl viens būtisks moments - ministrija nav izpildījusi Ministru kabineta rīkojumu un savlaicīgi sagatavojusi Sporta politikas pamatnostādnes.

Līdz ar to IZM 2013.gadā tās amatpersonu nolaidīgas vai apzināti ļaunprātīgas rīcības rezultātā darbojusies bez valdības apstiprinātas sporta nozares politikas un valsts finanšu līdzekļi sporta infrastruktūras attīstībai dalīti bez valdības apstiprinātas sporta infrastruktūras attīstības koncepcijas un tās noteiktiem kritērijiem.

Kas attiecas uz centra "Mežaparks" rekonstrukcijas projektu, konkrētas iezīmes IZM nostājas izmaiņās iezīmējās pērn, kad ministrijas valsts sekretāre Sanda Liepiņa, aizbildinoties ar to, ka turpinās Valsts un pašvaldību nozīmes sporta infrastruktūras attīstības koncepcijas projekta saskaņošanas process, neatbalstīja centra ierosinājumu būvatļaujas izņemšanai projekta realizācijai, teikts iesniegumā.

Pērn rudenī IZM iesniedza Ministru kabinetam rīkojuma projektu par centra "Mežaparks" un tenisa centra "Lielupe" rekonstrukcijas projektiem paredzēto valsts budžeta ilgtermiņa saistību pārdali.

Rīkojuma projektā ministrija rosina atteikties no "Mežaparka" projekta īstenošanas un veikt projekta īstenošanai paredzēto valsts budžeta ilgtermiņa saistību pārdali citiem valsts nozīmes sporta infrastruktūras attīstības projektiem, vienlaikus Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) darbības nodrošināšanai nepieciešamās telpas izbūvējot centrā "Lielupe". Ministru kabinets IZM sagatavoto rīkojuma projektu pieņēma un līdz ar to centra "Mežaparks" rekonstrukcijas projekts ir uzskatāms par izbeigtu.
Iesnieguma autori vērš uzmanību, ka vienlaicīgi ar rīkojuma projektu IZM ierosināja protokollēmumu, ar kuru ministrijai tika uzdots izstrādāt valsts un pašvaldību nozīmes sporta infrastruktūras attīstības koncepciju, atzīt par aktualitāti zaudējušu, norādot, ka nepieciešamības gadījumā atsevišķu jautājumu risināšanai ministrija izskatīšanai valdībā virzīs informatīvos ziņojumus. Vēlāk IZM valsts sekretāru sanāksmei iesniegto koncepcijas projektu atsauca.

Iesniedzot valdībā minētā rīkojuma projektu, IZM amatpersonas ir tīši maldinājušas Ministru kabinetu par vairākiem būtiskiem faktiem, kas tām ir bijuši labi zināmi, uzskata iesnieguma parakstītāji.

Pēc viņu teiktā, ir noklusēts fakts, ka centra "Mežaparks" rekonstrukcijas projektā jau ieguldīti vairāk nekā 804 000 eiro, kas, izbeidzot projektu, uzskatāmi par zaudējumiem, savukārt centra "Lielupe" rekonstrukcijas projektam ir iztērēts vairāk nekā 541 000 eiro, kas tāpat esot uzskatāmi par zaudētiem, jo sakarā ar plānoto LOV pārvietošanu uz tenisa centru ir nepieciešams izstrādāt jaunu rekonstrukcijas projektu. Līdz ar to tiešie valsts finanšu līdzekļu zaudējumi ir vairāk nekā 1 345 000 eiro, teikts vēstulē.

Patlaban nav pieņemts neviens lēmums par centra "Mežaparks" turpmāko attīstību. Minētais ļaujot secināt, ka IZM perspektīvā plāno šo sporta centru likvidēt. Iesnieguma autori nobažījušies, ka patiesais IZM rīcības iemesls ir iecerētā centra "Mežaparks" nekustamo īpašumu, tostarp vairāk nekā četru hektāru zemes Ķīšezera krastā, privatizācija, un tieši potenciālie privatizētāji ir īstie procesa virzītāji.

Par konkrētajām darbībām, kuru rezultātā valstij jau ir nodarīts tiešais kaitējums vairāk nekā 1,345 miljonu eiro apmērā, atbildīgas ir konkrētas IZM amatpersonas, kas acīmredzami ir ļaunprātīgi izmantojušas dienesta stāvokli un tīši maldinājušas Ministru kabinetu, uzskata iesnieguma autori. Pēc viņu domām, šīs amatpersonas ir IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa, Sporta un jaunatnes departamenta direktore Ulrika Auniņa-Naumova un Sporta un jaunatnes departamenta direktora vietnieks Edgars Severs.

Tāpat iesnieguma autori piemin bijušā izglītības ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) sabiedrisko padomnieku sporta jautājumos Jāni Kolu, jo tieši viņš lielā mērā esot noteicis IZM amatpersonu rīcību un tiekot uzskatīts pa veiktā finanšu līdzekļu pārdalījuma autoru.

"Ņemot vērā iepriekšminēto un valstij nodarīto kaitējumu vairāk nekā 1,345 miljonu eiro apmērā, lūdzu uzsākt kriminālprocesu, lai nepieļautu turpmāka kaitējuma nodarīšanu valsts interesēm un noskaidrotu un sauktu pie atbildības kaitējumu nodarījušās amatpersonas, kā arī celtu prasības par kaitējuma atlīdzību," ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram adresētajā vēstulē norāda tās autori.

Jau vēstīts, ka sporta centra "Mežaparks" kapitāla daļu turētājas - valsts - mērķis ir tur organizēt sporta pasākumus un sekmēt dažādu sporta veidu attīstību, nodrošinot sportistiem atbilstošus mācību un treniņu apstākļus. Līdz ar to kapitālsabiedrības privatizācija netiek plānota, informēja IZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!