Foto: DELFI
SIA "Rīgas nami" skandalozajos finanšu darījumos iesaistītā valūtas maiņas uzņēmuma SIA "Zeus" maksātnespējas procesa administrators iesniedzis pieteikumu par kriminālprocesa sākšanu pret uzņēmuma amatpersonām.

Kā pastāstīja "Zeus" administrators Andris Daugaviņš, patlaban "Zeus" ir iesniedzis "astoņas lapiņas" no visa procesam nepieciešamā dokumentu apjoma, līdz ar to administratoram praktiski nav zināma "Zeus" finansiālā situācija. Tāpat Daugaviņam ir aizdomas par mantas izvešanu pirms maksātnespējas procesa uzsākšanas.

Uzņēmums esot izpildījis tikai 0,1% no visa tā pasākuma kopuma, ko vajadzēja izdarīt, secināja Daugaviņš, konstatējot, ka šis būs diezgan sarežģīts process.

Maksātnespējīgā "Zeus" kreditori līdz 27.janvārim administratoram var iesniegt savus prasījumus. Kreditori gan likumā paredzētajā kārtībā prasījumus var iesniegt arī vēlāk par noteikto termiņu, tomēr tad viņiem nebūs balsstiesību.

Iepriekš jautāts, vai ir iespējams prognozēt "Rīgas namu" izredzes atgūt no uzņēmuma 1,2 miljonu latu parādu, Daugaviņš atzīmēja, ka to ir pāragri vērtēt, jo viņam ir jāiepazīstas ar uzņēmuma pašreizējo finansiālo stāvokli, kā arī jāpārbauda uzņēmuma iepriekšējie darījumi.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa 21.decembrī pasludināja "Zeus" maksātnespēju. Ar maksātnespējas procesa pieteikumu tiesā vērsās "Rīgas nami", vēloties no "Zeus" piedzīt 1,2 miljonu latu parādu.

11.septembrī tika atstādināta "Rīgas namu" valde - tās priekšsēdētājs Kārlis Kavacs un valdes loceklis Almers Ludviks -, jo uzņēmumā veikti augsta riska finanšu darījumi ar brīvajiem līdzekļiem kopumā 1,2 miljonu latu apmērā. Tomēr Kavacu 2.oktobrī aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturēja policija, taču viņš tika atbrīvots pret 15 000 latu drošības naudu. Pret viņu sākts kriminālprocess par pilnvaru pārsniegšanu, iesaistoties augsta riska finanšu darījumos.

Par šiem pārkāpumiem Kavacs septembrī tika atstādināts no amata "Rīgas namos" un izslēgts arī no Rīgas vicemēra Andra Amerika dibinātās partijas "Gods kalpot Rīgai".
Tāpat vienā kriminālprocesā ar Kavacu tika aizturēts arī "Zeus" valdes loceklis Ivars Ciska, kuram tiesa apcietinājumu nepiemēroja. Viņš tiek turēts aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā. Kā vēlāk vēstīja "TV3" raidījums "Nekā personīga", Kavacs Ciskas biznesā iepludinājis daudz vairāk, nekā līdz šim uzskatīts, proti, visus pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" brīvos līdzekļus - 4,8 miljonus latu.

Rīgas domē oktobrī tika saņemts Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas atzinums par finanšu darījumiem ar "Rīgas namu" brīvajiem līdzekļiem, kurā konstatēts, ka pērn 25.maijā, noslēdzot līgumu ar "Zeus", uzņēmumam radīti zaudējumi 1 265 740 latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!