Zviedrijas firma "SwemBalt AB" vērsusies Zviedrijas tiesā ar lūgumu atzīt Starptautiskās arbitrāžas tiesas pieņemto lēmumu metāllūžņos sagrieztā kuģa lietā, informēja tieslietu ministre Ingrīda Labucka. Saskaņā ar starptautiskajām saimnieciskajām tiesībām arbitrāžas tiesas spriedums ir jāapstiprina vispārējās jurisdikcijas tiesai. Tādējādi Zviedrijas firma spērusi soli, lai varētu piedzīt arbitrāžas tiesas noteikto kompensāciju - vairāk nekā 3 miljonus ASV dolāru.
Labucka šodien ar šo informāciju konfidenciāli iepazīstinās valdību. Kā ziņots, Latvija Starptautiskās arbitrāžas tiesas lēmumu, saskaņā ar kuru Latvijai jāmaksā kompensācija, apstrīdējusi Dānijas Kopenhāgenas pilsētas Jūras un komerctiesā. Latvija apšauba arbitrāžas tiesas jurisdikciju, jo lieta neattiecoties uz abu valstu investīciju aizsardzības līgumā aptvertajiem gadījumiem. Prasībā lūgts arbitrāžas tiesas lēmumu atzīt par spēkā neesošu.

Latvijas prasību Kopenhāgenas tiesā varētu izskatīt ne ātrāk kā nākamā gada vasarā vai rudenī. Starptautiskā arbitrāžas tiesa ir nospriedusi, ka Latvijai par labu zviedru firmai "SwemBalt AB" jāmaksā vairāk nekā 3 miljoni ASV dolāru, jo Latvija ir pārkāpusi savas saistības, kas izriet no Latvijas un Zviedrijas valdību līguma par ieguldījumu veicināšanu un savstarpējo aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!