Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Pie portāla "Delfi" vērsusies laikraksta "Ludzas Zeme" galvenā redaktore Laima Linuža ar stāstu par to, ka avīzei piepeši atteikta iepriekš apstiprināta klātbūtne prezidenta Raimonda Vējoņa tikšanās laikā ar Ludzas vietējiem uzņēmējiem un pašvaldības darbiniekiem. Vējoņa birojā apgalvo – noticis pārpratums.

"Valsts prezidenta Vējoņa vizīte Ludzā tika gaidīta īpaši. "Ludzas Zeme" saņēma aicinājumu piedalīties vizītes atspoguļošanā. Mums un citiem žurnālistiem bija iespēja pieteikties uz kādu no pasākumiem. Izvēlējāmies piedalīties brīdī, kad Vējonis tiekas ar uzņēmējiem un pašvaldības pārstāvjiem," savā vēstulē raksta "Ludzas Zeme" galvenā redaktore Laima Linuža.

Iecerētā medija klātbūtne tikšanās laikā tikusi saskaņota. Tomēr laikraksta žurnālistiem par lielu pārsteigumu 8. augustā, pulksten 11, kad bija jānotiek pasākumam, "Ludzas Zemes" pārstāvi tur neielaida. "Prezidenta komunikācijas speciāliste Kristīne Kļaveniece sāka kaut ko nesakarīgu runāt, ka visas puses saskaņoja, ka žurnālistus neielaidīs. Ir audioieraksts, kurā viņa aizliedz žurnālistiem piedalīties," klāsta Linuža.

Vēlāk telefonsarunā ar "Ludzas Zemi" Kļaveniece vispirms esot mēģinājusi attaisnoties, ka noticis pārpratums un ka no sākta gala nevienu negrasījās ielaist. Vēlāk sākusi stāstīt par drošības pasākumiem. "Vienojāmies, ka incidentu prezidenta preses dienesta pārstāve atrisinās tādējādi, ka "Ludzas Zeme" nosūtīs jautājumus Vējonim," radušos situāciju raksturoja Linuža. "Pārsteidzoša sajūta radās, kad redakcijā savā e-pastā saņēmām plašās intervijas un sakarīgu atbilžu vietā formālu ne ta preses relīzi, ne ta atrakstīšanos..."

Pavisam "Ludzas Zeme" nosūtīja 10 jautājumus, tostarp vaicājot par Vējoņa pieredzi, medījot Ludzas pusē, kā viņam garšojuši latgaliešu ēdienu un kā viņš raugās uz saasināto latgaliešu valodas jautājumu. Prezidenta sniegtajā atbildē galvenokārt aprakstīta prezidenta tikšanās ar uzņēmējiem un deputātiem Ludzā, kā arī uzskaitīti ieguvumi no Latgales speciālās ekonomiskās zonas izveides.

Laikraksta galvenā redaktore neslēpj, ka par Vējoņa vizīti Ludzā nav palicis labs iespaids, jo prezidents ticis ļoti pasargāts no savas tautas pārstāvjiem un žurnālistu jautājumiem. Linužas ieskatā, svīta izdarījusi Vējonim lāča pakalpojumu. "Gribētos piebilst, ka uz tikšanos ar Vējoni bija nākušas un brīvi tikušās iepriekš vairākkārt tiesātas personas, kā arī personas, pret kurām šobrīd ierosinātas krimināllietas," neizpratni par notikušo pauž Linuža.

Kristīne Kļaveniece, Valsts prezidenta kancelejas komunikācijas speciāliste portālam "Delfi" skaidro, ka noticis pārpratums. Jau sākotnēji tikšanās ar domes deputātiem un uzņēmējiem Ludzā bijusi plānota kā slēgts pasākums. Mediju klātbūtne neesot bijusi paredzēta. Žurnālistiem bijis norādīts, ka tikšanās sākumā ir īsa foto vai video iespēja.

"Diemžēl pārpratuma dēļ uz šo darba tikšanos bija ieradies minētā laikraksta pārstāvis. Par izveidojušos situāciju Valsts prezidenta kanceleja atvainojās konkrētajam žurnālistam," portālam "Delfi" teic Kļaveniece.

Prezidenta kancelejas pārstāve arī akcentēja, ka visiem mediju pārstāvjiem bijusi iespēja saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem atsevišķas tikšanās laikā ar Valsts prezidentu. "Ludzas Zeme" šo iespēju neesot izmantojusi. "Izprotot žurnālistu aizņemtību, tika rasta iespēja ļoti īsā laikā īpaši laikrakstam sagatavot un sniegt īsu komentāru attālināti," savu redzējumu par notikušo klāsta Kļaveniece.

Komentējot laikrakstam sniegtās atbildes uz jautājumiem, Kļaveniece paskaidro: "Detalizētas atbildes uz saņemtajiem jautājumiem, daudzi no kuriem bija pašvaldības kompetencē, ievērojot īsos atbildes sniegšanas termiņus, nebija iespējams sagatavot."

Jautājumus prezidenta kanceleja esot saņēmusi piektdien, 11. augustā, pulksten 19.15 ar lūgumu atbildes sniegt līdz pirmdienas, 14. augusta, dienas pirmajai pusei. Valsts prezidenta viedokli laikrakstam birojs esot nosūtījis 14. augustā pulksten 12.01.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!