Saeimas Nacionālā drošības komisija aicinās Totalitārisma seku dokumentēšanas centru ar Satversmes aizsardzības biroja starpniecību pieprasīt Vācijai to Latvijas iedzīvotāju sarakstus, kuri sadarbojušies ar Vācijas slepenpoliciju un citām soda vienībām.
Par to pirmdien pēc komisijas sēdes žurnālistus informēja tās priekšsēdētājs Andrejs Panteļējevs.

Panteļējevs uzsvēra, ka Latvija, tiesājot kara noziedzniekus un personas, kuras izdarījušas noziegumus pret cilvēci, konsekventi ievēros starptautiskās saistības un šie cilvēki tiks sodīti neatkarīgi no tā, kurā pusē ir karojuši.

Panteļējevs norādīja, ka savulaik Latvija ir lūgusi Krievijai visus VDK darbinieku un aģentu sarakstus, tomēr Krievija ir atteikusi sniegt šādas ziņas.

Deputāts izteica cerību, ka Vācija parādīs savu labo gribu un sniegs Latvijai materiālus par latviešiem, kuri sadarbojās ar Vācijas soda vienībām.

Ja Saeimā tiks pieņemts Tautas partijas sagatavotais projekts par bijušo VDK darbinieku un aģentu publicēšanu, tad šis likums jāpapildina arī ar nosacījumu, ka jāpublicē arī to cilvēku saraksti, kuri sadarbojušies, piemēram, ar Vācijas soda vienībām, uzskata Panteļējevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!