Foto: LETA

Baltkrievijas ilggadējais prezidents Aleksandrs Luksašenko no pienākumu pildīšanas atsaucis vēstnieku Latvijā Vasīliju Markoviču, vēsta ziņu portāls "news.tut.by".

Markovičs Baltkrievijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā strādāja no 2018. gada oktobra.

Vēstnieks atsaukts "neapmierinoši pildītu dienesta pienākumu" dēļ.

Tāpat, kā vēsta portāls, diplomātiskā pase anulēta arī Koordinācijas padomes valdes loceklim Pāvelam Latuško un bijušajam Baltkrievijas vēstniekam Slovākijā Igoram Lešcenjam, kurš pauda atbalstu protestētājiem un pēc prezidenta vēlēšanām kritizēja dokumentētos spīdzināšanas gadījumus. Viņš augusta beigās pats iesniedza atlūgumu.

Savukārt opozīcijas izveidotajā Koordinācijas padomes prezidijā ietilpst rakstniece Svetlana Aleksijeviča, diplomāts Pāvels Latuško, juristi Lilija Vlasova un Maksims Znaks, kā arī Olga Kovaļkova, Sergejs Diļevskis, Marija Koļesņikova. Visi prezidija locekļi, izņemot Aleksijeviču, ir apcietināti vai atrodas ārpus Baltkrievijas. Uz Lietuvu bija spiesta doties arī bijusī prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska.

Viena no aktīvākajām opozīcijas līderēm, Koordinācijas padomes prezidija locekle Marija Koļesņikova pēc drošības iestāžu neveiksmīga mēģinājuma izvest viņu no valsts, atrodas apcietinājumā, trešdien viņai tika uzrādīta arī apsūdzība.

Pāvels Latuško 2. septembrī aizbrauca uz Poliju pēc varasiestāžu draudiem par krimināllietu.

Jau ziņots, ka iepriekš, 17. augustā, reaģējot uz Lukašenko sacīto, ka protestu vadīšanā iesaistītas arī Baltijas valstis, Markovičs tika izsaukts Latvijas Ārlietu ministrijā sniegt paskaidrojumus.

Savukārt augusta beigās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) nolēma Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļauti 30 Baltkrievijas pilsoņus, ieskaitot pašreizējo Baltkrievijas prezidentu.

Baltkrievijā jau mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%. Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas rietumvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!