Foto: LETA

Advokātiem ir pienākums kaut gulties uz sliedēm, lai nosargātu tiesiskumu, šodien Latvijas zvērinātu advokātu kopsapulcē sacīja bijušais Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs, tagadējais nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ģenerālsekretārs Aigars Lūsis, kurš arī pats ir zvērināts advokāts.

Viņš aicināja advokātus būt modriem un aktīviem, aizstāvot ne tikai savas profesionālās intereses, bet arī Satversmē nostiprināto tiesu varas neatkarību. Kā bīstamu signālu šajā kontekstā Lūsis minēja pēdējā laikā pie advokātiem notikušās kratīšanas un nopratināšanu mēģinājumus.

Bijušais TM parlamentārais sekretārs uzslavēja advokātu pašpārvaldi un teica lielu paldies par stingro advokāta kvalifikācijas kritēriju noteikšanu.

Lūsim esot radusies sajūta, ka pastāv nerakstīta vienošanās starp advokātiem un valsts pārvaldi, kura visu laiku netieši rūpējas, lai advokātiem būtu, ko darīt. Piemēram, izskatīšanā Saeimā patlaban atrodas 186 aktīvi likumprojekti - viss kaut kas tiek grozīts un kriminalizēts, kas nozīmē, ka tuvākajos gados advokātiem darba netrūks.

Kā ziņots, šodien Rīgas Kongresu namā notiek ikgadējā Latvijas zvērinātu advokātu kopsapulce, uz kuru ieradušies 533 advokāti. Lai kopsapulce būtu lemtspējīga, uz to bija jāatnāk vismaz 373 advokātiem.

Kopsapulces pirmajā daļā tika godināti ilggadējie, bet pašlaik pensionētie kolēģi, kuri advokatūrā darbojušies vairāk nekā 40 gadus, pašreiz praktizējošie kolēģi, kā arī bijušie Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) priekšsēdētāja vietnieki. Ar advokatūras Goda zīmi tika apbalvots Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisijas priekšsēdētājs Lauris Liepa, kurš šo kolēģijas institūciju vada jau piekto gadu.

Kopsapulcē tiek izvērtēta ZAP pagājušā gada darbība un budžeta izlietojums, kā arī plānotas prioritātes šim gadam. Tāpat tiek uzklausīti Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas komisiju ziņojumi.

ZAP savā pašreizējā sastāvā tika ievēlēta 2011.gada 8.aprīlī. Tās priekšsēdētājs ir Jānis Grīnbergs, priekšsēdētāja vietniece - Guna Kaminska, kā arī tajā darbojas padomes locekļi Agris Bitāns, Ivars Grunte, Egīls Radziņš, Jānis Rozenbergs, Andris Rukmanis, Raivo Sjademe un Saulvedis Vārpiņš.

Pērn Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijā uzņemti un advokāta zvērestu nodevuši 65 jauni advokāti. Zvērinātu advokātu kopējais skaits patlaban ir 1233 - kopā ar 110 zvērinātiem advokātiem, kuru darbība apturēta, kā arī vienu atstādināto zvērinātu advokātu. Savukārt zvērinātu advokātu palīgu skaits ir 115. No tiem 36 palīgu darbība ir apturēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!