Foto: LETA

Trešdien, 29. augustā, aprit 25 gadi kopš Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags iesvētīts par Rīgas un Latvijas arhibīskapu, portāls "Delfi" uzzināja LELB.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Vanags dzimis 1958. gada 25. maijā Liepājā, ir precējies, trīs bērnu tēvs.

1982. gadā Vanags beidzis Latvijas Valsts universitātes Ķīmijas fakultāti, studējis LELB Teoloģijas seminārā. 1985. gadā ordinēts par evanģēliski Luteriskās baznīcas mācītāju. No 1985. līdz 1993. gadam bijis mācītājs Saldus Svētā Jāņa draudzē, 1993. gada augustā LELB Sinode uz mūžu ievēlējusi par baznīcas virsganu. 2011. gadā valdība apstiprinājusi viņu Lutera Akadēmija rektora amatā.

Tolaik 35 gadu vecumā Jānis Vanags bija jaunākais luterāņu bīskaps pasaulē, norāda LELB.

LETA arhīva dati liecina, ka Vanags bijis Draudzīgā aicinājuma padomes loceklis, 1997. gadā Misūri Sinodes (ASV) Fortveinas teoloģijas seminārs viņam piešķīris teoloģijas goda doktora grādu par luteriskās teoloģijas apliecinājumu pasaulei un tās konfesionālo veicināšanu, 2000. gadā atteicies 18.novembrī vadīt ekumēnisko dievkalpojumu Doma baznīcā, norādot, ka izjūt kaunu par to, kas notiek valstī. Par šo soli viņu kritizējuši politiķi.

Atzīmējot arhibīskapa konsekrācijas gadadienu, 29. augustā pulksten 19 Rīgas Domā būs pateicības dievkalpojums, bet pēc tā – pulksten 21 – tiks demonstrēta režisora un operatora Uģa Bērziņa biogrāfiskā filma "Kalps".

Tāpat šajā dienā notiks grāmatas "Ņem krusta zīmi pie pieres un krūtīm" atvēršana. Krājumā apkopoti arhibīskapa Vanaga vēstījumi Ziemassvētkos un Lieldienās no 1993. līdz 2018. gadam. .

Savukārt Lutera Akadēmijā pulksren 12 ikviens interesents aicināts uz vēsturnieka Harija Tumana publisko lekciju "Globalizācija vēsturiskā skatījumā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!