Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Virsvalde ceturtdien no amata atbrīvojusi Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas draudzes mācītāju Valteru Korāli. Pēc mācītāja stāstītā, viņam tiekot inkriminēts baušļu pārkāpums un neētiska rīcība, savukārt viņš pats uzskata, ka viņa izslēgšana no draudzes varētu būt saistīta ar cīņu par īpašumiem.

Korālis sacīja, ka ceturtdien iepazīstināts ar Bīskapu kolēģijas vēstuli par viņa atstādināšanu no mācītāja amata. Korālis apgalvoja, ka pirms viņa atstādināšanas nav notikusi nekāda īpaša izmeklēšana.

"Tā ir savdabīga atbilde mācītāja ģimenes izmisīgajam lūgumam draudzei veidot labākus sadzīves apstākļus un parūpēties par mācītāja ģimenes psiholoģisko komfortu. Es jau deviņus gadus kalpoju Valmieras Sv.Sīmaņa draudzē. Esmu sašutis par šādu Virsvaldes rīcību, kārtējo reizi pat neuzaicinot uz nevienu no sēdēm vai neļaujot iepazīties ar lietas materiāliem. Nav tikusi pieļauta iespēja piedalīties ar apsūdzētājiem, lai panāktu kādu vienošanos vai vismaz uzklausītu argumentus un prasības," sūrojās Korālis.

Mācītājs apgalvoja, ka vairākums Sv.Sīmaņa draudzes locekļu paužot bažas, ka šis notikums "ir saistīts ar LELB Virsvaldes vai vismaz atsevišķu amatpersonu vēlmi gūt nedalītu varu pār draudzes īpašumiem, kas Valmieras pilsētā plešas 67 hektāru platībā".

Pēc Korāļa vārdiem, pastāvot tā saucamais "Mācītāju atalgojuma fonds", kurā esot plānots savākt 30 miljonus latu un "tos ieguldīt šobrīd nestabilajā ASV ekonomikā". Šāda fonda tapšanu un uzturēšanas apsvērumus Korālis līdz ar vairākiem citiem LELB mācītājiem apšaubījis.

Virsvaldes pārstāvji steidzami vakar likuši sasaukt padomes sēdi un spieda draudzes padomi lemt par SIA "Svētā Sīmaņa pastorāts" valdes locekļu nomaiņu. Draudzes padomes locekļi lūguši šo jautājumu atlikt uz šodienu.

"Esmu iepriekš jau izteicies par nemitīgu spiedienu, ko pēdējos četrus gadus intensīvi realizē Konsistorija jeb tagad Virsvalde. Īpaši nebrīnos par šo procesu, jo no LELB jau ir izslēgti vai paši aizgājuši vairāki talantīgi mācītāji, kaut, protams, varētu diskutēt par viņu personībām. Nesen viens no LELB mācītājiem pat izdarīja pašnāvību. Šie fakti skaidri liecina par LELB Virsvaldes nevēlēšanos risināt lietas mierīgā veidā, bet izmantot padomju laiku stilu un metodes," sacīja Korālis.

Korālis un viņa sieva Guna nolēmuši tuvākajā laikā sniegt plašāku vērtējumu šim notikumam un informēt par savām pēdējo gadu sajūtām, kalpojot LELB.

Kā informēja LELB Virsvaldē, par Korāļa atbrīvošanu no mācītāja amata nolemts, pamatojoties uz LELB Satversmes 90.pantu.

Ņemot vērā faktus un liecības, Bīskapu kolēģija secinājusi, ka mācītājs Korālis atkārtoti, dažādi un ilgākā laika posmā ir pieļāvis nopietnus Dieva baušļu un mācītāja ētikas pārkāpumus, kam ir bijušas smagas, iespējams, nelabojamas sekas.

Viņš nav paklausījis brīdinājumiem, nav labojies un ir atklātībā parādījis, ka nedzīvo kristieša un garīdznieka cieņai atbilstošu dzīvi. Viņa rīcība esot degradējusi mācītāja amata cieņu un luteriskās baznīcas liecību, tādēļ Korāļa turpmāka atrašanās Valmieras Sv.Sīmaņa draudzes mācītāja amatā esot pretrunā ar LELB mērķiem.

Pēc grūtām pārdomām un ar dziļu nožēlu, pamatojoties uz LELB Satversmes 90.pantu, Bīskapu kolēģija nolēma atņemt Korālim mācītāja amatu un tiesības, kā arī uzdot Valmieras Sv.Sīmaņa draudzes padomei un tās dibinātajām organizācijām, kā arī LELB Garīgā personāla un draudžu lietu daļai kārtot visas formalitātes, kas saistītas ar Korāļa atcelšanu no mācītāja amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!