Foto: Kadrs no video

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Ivo Pavlovičs pirmdien, 10. februārī, no pulksten 10 piketēja pie Dānijas vēstniecības, lai tā paustu neapmierinātību ar Dānijas plāniem izdot kriminālvajāšanai Dienvidāfrikai Latvijas pilsoni Kristīni Misāni.

Viņa protesta akciju bija iespējams vērot tiešraidē sociālajā tīklā "Facebook".

Kā portālu "Delfi" informēja Pavlovičs, Ārlietu ministrija 10. februārī ir uzaicinājusi uz sarunām Dānijas vēstnieku, lai "veiktu demaršu saistībā ar plānoto Misānes izdošanu Dienvidāfrikas Republikai (DĀR) pirms ir pabeigtas visas tiesiskās procedūras".

Viņš akcentē, ka Ārlietu ministrija atkārtoti aicinās neizdot Latvijas pilsoni, ņemot vērā lietas apstākļus.

"Es izmantošu savas Latvijas pilsoņa tiesības izteikt savu neapmierinātību ar Dānijas rīcību un pirmdien (10.februārī) stāvēšu privātā kārtā pie Dānijas vēstniecības no pulksten 10, tādējādi es izteikšu savu neapmierinātību ar Dānijas plāniem trešdien deportēt Kristīni Misāni uz Dienvidāfriku. Varbūt arī tev ir personīga vēlēšanās izteikt savu pilsonisko nostāju," pauž Pavlovičs, kurš savu aicinājumu bija iemūžinājis arī video.

Iepriekš Misānes aizstāvji informēja, ka, pateicoties biedrības "BērnuDraugi" iniciatīvai, Dānijas karalienei Mārgretei II oficiāli nosūtīti bērnu zīmējumi ar lūgumu apžēlot Misāni.

Bērnu zīmējumi ar tēmu "Kāpēc mana māmiņa man ir mīļa un svarīga" gatavoti, lai "Dānijas karalienei nodotu ziņu, cik katram bērniņam ir svarīga mamma un, ka Kristīne šādi rīkojusies tikai tādēļ, lai pasargātu bērnus no vardarbības un rūpētos par viņu dzīvību un drošību".

Jau vēstīts, ka Misāni kriminālvajāšanas sākšana plānots izdot trešdien, 12. februārī, jeb divas dienas pirms Dānijas apgabaltiesā gaidāmās tiesas sēdes par sievietes iespējamo atbrīvošanu saistībā ar to, ka savu sodu viņa būtu jau izcietusi, informē Misānes pārstāvji. Viņa esot sākusi badastreiku.

Dānijas tiesa pagājušajā mēnesī nolēma paturēt apcietinājumā valstī aizturēto Misāni. Tiesas sēdē tika lemts par Misānes paturēšanu apcietinājumā vai atbrīvošanu, jo DĀR nebija viņu pārņēmusi iepriekš noteiktajā 30 dienu termiņā.

Sievietes pārstāvji apgalvoja, ka tiesa sākotnēji nolēma Misāni atbrīvot, taču Dānijas prokuratūra nekavējoties cēla pretprasību. Dānijas prokuratūra argumentējusi savu rīcību ar to, ka DĀR ir garantējusi Misānei vietu cietuma kamerā kopā ar 18 citām ieslodzītajām, kur viņai būtu nodrošināti 4,4 kvadrātmetri personīgās telpas.

Prokuratūrā iepriekš skaidroja, ka Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

Misānes pārstāvji iepriekš informēja, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!