Foto: Publicitātes attēli
Pēdējo sešu mēnešu laikā ievērojami palielinājies e-paraksta lietotāju skaits, un šādi parakstīto dokumentu skaits pieaudzis par 51%, liecina Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) apkopotie dati par šī gada pirmo pusgadu.

Iepriekš gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vēstīja, ka Latvijā pēdējā pusgada laikā ir samazinājies to cilvēku skaits, kuru rīcībā ir e-paraksta karte, virtuālais e-paraksts un eID karte un kuri ir izmantojuši iespēju nosūtīt elektroniski parakstītu dokumentu iestādei vai pašvaldībai - 46% salīdzinājumā ar 52% iepriekš.

Ja saskaņā ar iepriekšējo aptauju šādu cilvēku īpatsvars bija 52%, jaunākās aptaujas rezultāti liecina, ka cilvēku, kuru rīcībā ir e-paraksts, virtuālais e-paraksts vai eID karte, īpatsvars ir samazinājies līdz 46%.

Vienlaikus gan ir pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuru rīcībā ir kāds no šiem produktiem, taču viņi ne reizi nav nosūtījuši elektroniski parakstītu dokumentu ne iestādei, ne pašvaldībai, ne arī komersantiem. Ja iepriekš tādi bija 22%, tad patlaban – 34%, secināts pētījumā.

Savukārt LVRTC pavēstīja, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos ar e-parakstu parakstīti jau vairāk nekā 800 000 dokumentu, kas ir 51% pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu. E-paraksta izmantošanas rezultātā ietaupītais papīra daudzums ļāvis turpināt augt 2360 kokiem kopš eParaksta ieviešanas, tai skaitā 563 kokiem šogad. Šiem datiem sekot līdzi iespējams portālā www.eparaksts.lv, kur sadarbībā ar "Latvijas Dabas fondu" darbojas saudzēto koku skaitītājs.

LVRTC vērtējumā ļoti strauji audzis arī izsniegto e-paraksta viedkaršu un eID karšu skaits. Jau 90 000 privātpersonu ir izteikuši vēlmi, saņemot eID karti, tajā iekļaut arī eParakstu. Intereses pieaugums vērojams arī no uzņēmējiem – šī gada pirmā pusgada laikā izsniegts par 67% vairāk e-paraksta viedkaršu nekā 2012. gada pirmajos sešos mēnešos.

Virtuālā e-paraksta lietotāju skaits kopš pagājušā gada 1. jūlija pieaudzis par 45%, norādot uz datiem par spēkā esošo līgumu skaitu, informē LVRTC.

Virtuālais e-paraksts ir drošs elektroniskais paraksts, ko nodrošina Latvijā vienīgais uzticamais sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs LVRTC un kura lietošana – dokumentu parakstīšana un parakstītu dokumentu pārbaude – notiek interneta vidē portālā www.eparaksts.lv.

Nozīmīgi pieaudzis arī aktīvo unikālo lietotāju skaits – gada laikā aktīvo unikālo lietotāju skaits palielinājies par 36%. Par aktīvo lietotāju tiek uzskatīts jebkurš cilvēks, kurš viena kalendārā mēneša laikā ar eParakstu paraksta kaut vienu dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!