Foto: DELFI
Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valde aicina laikrakstu "Ludzas Zeme" ievērot atbildīgas žurnālistikas standartus, lai novērstu turpmākās apsūdzības par neslavas celšanu un stiprinātu žurnālistikas kvalitāti Latvijā, portālu "Delfi" informēja LŽA pārstāvji. Tikmēr pats laikraksts LŽA pārmetumus noraida.

Sabiedrības uzmanību piesaistījušajās laikraksta "Ludzas Zeme" publikācijās LŽA saskata vairāku žurnālistikas profesionālo pamatprincipu pārkāpumus – laikraksts nav gādājis par viedokļu daudzveidību, nav nodalījis ziņas no komentāriem un nav pildījis pienākumu pārbaudīt avotu sniegto informāciju. Laikraksts ir arī piedāvājis finansiālu atlīdzību par informācijas sniegšanu, kas ir kvalitatīvā žurnālistikā nepieņemama prakse. Šādi pārkāpumi deldē sabiedrības uzticību neatkarīgai žurnālistikai un īpaši kaitē reģionālo mediju autoritātei.

"LŽA iestājas par kritisku, bezbailīgu žurnālistiku, kas pilda varas kontroles funkciju. Taču jebkurai kritikai ir jābūt balstītai faktos, un žurnālistiem ir jāievēro demokrātiskās vērtībās balstīti profesionālie standarti, tādējādi stiprinot sabiedrības uzticību neatkarīgai presei," uzsver LŽA valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša.

LŽA aicina "Ludzas Zemi" definēt redakcionālās vadlīnijas un ētikas principus, un piedāvā palīdzību to formulēšanā. "Asociācija ir gatava palīdzēt laikrakstam uzlabot redakcionālo praksi un sniegt patiesi kvalitatīvu pakalpojumu vietējai kopienai," piebilst Ruduša.

Tikmēr pats laikraksts LŽA pārmetumus noraida. "26. janvārī Latvijas Žurnālistu asociācija tās vadītājas Rudušas personā izplatīja paziņojumu, kuram laikraksts nepiekrīt, to noraida un apgalvo, ka medijs ievēro žurnālista darba principus un standartus savu iespēju robežās, par mērķi izvirzot sabiedrības un valsts intereses. Mēs dodam izteikties pretējai pusei un tikai nestandarta trauksmes situācijās, kādu šobrīd tagad piedzīvo Ludzas Zeme, ir iespējama atkāpšanās no starndartiem pašaizsardzības nolūkos," paziņojumā medijiem skaidroja laikraksta pārstāvji.

Zinots, ka Ludzas laikraksts "Ludzas Zeme", kas ierauts vairākos tiesu procesos, informāciju smēlies no Raita Kononova, kurš iepriekš medijos saukts par Latgales kontrabandas karali, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Māja, kurā dzīvoja avīzes "Ludzas Zemes" žurnālistes Anitas Daukštes māte, nodega pagājušas nedēļas vidū – 11. janvārī. Drīz vien laikraksta pārstāvji komentēja – tā esot bijusi "dedzināšana" un tā notikusi saistībā ar viņas un "Ludzas Zemes" publikācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!