Foto: DELFI

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicina veidot sabiedrisko komisiju Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) darbības kompleksai izvērtēšanai un mudina arī citas mediju nozares dalībnieku sabiedriskās organizācijas atbalstīt šo vērtēšanu un piedalīties tajā, teikts pirmdien medijiem izplatītajā paziņojumā.

Tāpat paziņojumā norādīts, ka NEPLP saimnieciskās darbības izvērtējums ir Saeimas kompetencē, taču tas jāskatot atsevišķi no padomes darbības mediju uzraudzībā visa nozarē.

"Nemotivēta vēršanās pret NEPLP izraisa aizdomas par politiķu vēlmi ietekmēt mediju neatkarību,'' teikts paziņojumā.

Pēc iesnieguma par NEPLP atlaišanu, LŽA uzaicinājusi uz tikšanos ar NEPLP locekļiem, sabiedrisko mediju vadību un žurnālistu asociācijas biedriem visu padomes atlaišanu pieprasījušo frakciju vadītājus vai vietniekus, taču neviens no politiķiem tā arī neesot ieradies.

Tāpat paziņojumā LŽA paudusi aicinājumu Saeimas deputātiem un valdībai uzsākt labojumu izstrādi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, lai nodalītu NEPLP atbildību par komercmedijiem, kas padomei rada interešu konfliktu kā sabiedrisko mediju kapitāldaļu turētājai.

"LŽA vērsīsies pie EDSO augstās pārstāves mediju brīvības jautājumos un Eiropas Raidorganizāciju apvienības, lūdzot pievērst uzmanību mēģinājumam bez pietiekama pamatojuma un steigā atbrīvot mediju regulatoru. Ar pieprasījumā minētajiem motīviem deputāti neievēro Eiropas Padomes rekomendāciju (2000) 23 par raidorganizāciju sektora regulatoru neatkarību un funkcijām, kā arī rekomendāciju (96) 10 par sabiedrisko mediju neatkarību,'' teikts paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!