Zinātne acīmredzot nebūs viena no Valda Dombrovska (JL) vadītās valdības prioritātēm, jo tai valdības deklarācijā atvēlēta visai maznozīmīga loma. To pēc deklarācijas izlasīšanas secinājis Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Juris Ekmanis.

Kā norādīja Ekmanis, jaunās valdības deklarācijā ir vien dažas atsauces uz zinātni, turklāt ļoti vispārīgas. "Piemēram, jaunā valdība uzsver nepieciešamību zinātni sasaistīt ar tautsaimniecību, par ko es ne mirkli neesmu šaubījies," uzsver LZA prezidents, "acīmredzot zinātnes jomā nekas sevišķi nenotiks, izņemot to, ka tai atvēlētie līdzekļi droši vien tiks attiecīgi samazināti."

Ekmanis izturas skeptiski pret valdības solījumu veicināt zinātnisko darbu augstākās izglītības iestādēs ar mērķi celt akadēmiskā personāla kvalifikāciju un spēt sagatavot jaunus zinātniekus. "Ja šobrīd šim mērķim augstskolām nauda ir pilnīgi "nogriezta", tur nevar būt nekādas sadarbības," spriež zinātnieks.

Viņš arī pauž izbrīnu par to, ka jaunās valdības deklarācijā trūkst atsauču uz Nacionālās attīstības plānu (NAP), kas, viņaprāt, ir vienīgais stratēģiskais dokuments, ko valdība pieņēmusi un uz ko balstās tālākā stratēģija labos vai sliktos laikos.

NAP zinātne minēta kā galvenais instruments, kas atļauj veidot informācijas sabiedrību, nodrošina labklājību un drošību, taču valdības deklarācijā tas pieminēts tikai garāmejot, uzsver Ekmanis.

Vienlaikus LZA prezidents pozitīvi vērtē to, ka valdība deklarācijā apliecinājusi gatavību nodot noteiktas valsts funkcijas nevalstiskajām organizācijām. "LZA jau ir pieredze, pārņemot šīs funkcijas, un, manuprāt, nevalstiskās organizācijas šīs funkcijas var pildīt diezgan sekmīgi un mazāk birokratizēti nekā jebkurā ministrijā, kur parasti šis process ļoti ievelkas," viņš secina.

Ekmanis pauž pārsteigumu arī par jaunās valdības gatavību veicināt Latvijas zinātnieku potenciāla un piedāvājuma izmantošanu valsts aizsardzības sistēmas attīstībā un nodrošināšanā. "Tas ir jauns uzstādījums, bet droši vien, ka mūsu zinātne arī šajā sfērā, kas līdz šim Latvijas zinātniekiem bijusi svešāka, var ko dot," viņš piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!