Foto: LETA

Dēvēt 12. Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu (LRA) par dauni ir mazliet neētiski, sacīja Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes locekle Madara Fridrihsone.

To viņa pauda, komentējot Kaimiņa publisko vēršanos LŽA, lūdzot izvērtēt LŽA Ētikas komisijas locekles Baibas Strautmanes paziņojumu sociālajā tīklā "Ttwitter". Savā profilā @BaibaStrautmane ievietojusi tekstu: "@artuss, labi, pateikšu, ka Saeimas daunis sūta sveicienus, nekā citā sakāma nav…"

"Dauna sindroms ir ģenētiska saslimšana, un to neviens cilvēks izvēlēties nevar. Savu uzvedību deputāts Kaimiņš gan var izvēlēties. Savukārt nodēvēt viņu par dauni ir mazliet nekorekti," sacīja Fridrihsone.

Tāpat viņa norādīja, ka gadījumā, ja Kaimiņa iesniegums tiešām nonāks līdz LŽA, Strautmane pati sevi atstādināšot no attiecīgā jautājuma skatīšanas.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāts Kaimiņš LŽA iesniedzis iesniegumu par žurnālistes Baibas Strautmanes izteikumiem portālā "twitter.com", nosaucot Kaimiņu par "Saeimas dauni".

Paziņojumā presei Kaimiņš informējis, ka 17. jūnijā Latvijas Žurnālistu asociācijas biedre un Latvijas Žurnālistu asociācijas Ētikas komisijas locekle Baiba Strautmane sociālajā tīklā "Ttwitter" savā profilā @BaibaStrautmane ievietojusi tekstu: "@artuss, labi, pateikšu, ka Saeimas daunis sūta sveicienus, nekā citā sakāma nav…"

"Ņemot vērā to, ka profila @artuss īpašnieks esmu es, Artuss Kaimiņš, pamatoti var secināt, ka Baiba Strautmane mani ir nosaukusi par "Saeimas dauni"," uzsvēris Kaimiņš, kurš pielicis klāt enciklopēdijas definīciju, kas ir "daunis".

"Ņemot vērā to, ka man šāda iedzimtība nav konstatēta, Baiba Strautmane, ar iepriekš minēto ierakstu sociālajā tīklā www.twitter.com, publiski par mani ir paudusi nepatiesas, aizvainojošas, godu un cieņu aizskarošas ziņas. Uzskatu, ka neatkarīgi no tā, kāds ir Baibas Strautmanes viedoklis par mani, kā Saeimas deputātu un valsts varas pārstāvi, viņai nav tiesību publiski paust nepatiesas, apmelojošas ziņas par manu veselības stāvokli. Uzskatu, ka ar savu rīcību Baiba Strautmane ir pārkāpusi Latvijas Žurnālistu asociācijas Ētikas kodeksa 2.1. punktu, kur noteikts, ka žurnālista galvenais uzdevums ir sniegt sabiedrībai patiesu un pārbaudītu informāciju, kā arī 1.3. punktu, kur noteikts, ka žurnālisti ir par daudzpusīgu viedokļu apmaiņu, analītisku un kritisku nostāju pret politisko, ekonomisko un tiesu varu, aizstāvot sabiedrības un indivīda tiesības," norādījis deputāts.

Viņš atgādinājis, ka kopš 12. jūnija Strautmane ir LŽA Ētikas komisijas locekle, kam būtu jābūt personai, kas Latvijas žurnālistikas vidē uztur augstas ētikas un morāles normas un principus.

"Uzskatu, ka Baibas Strautmanes rīcība, nosaucot mani par Saeimas dauni, ir žurnālista un, īpaši, Latvijas Žurnālistu asociācijas Ētikas komisijas locekļa necienīga rīcība, tādēļ lūdzu izvērtēt Baibas Strautmanes rīcības atbilstību Latvijas Žurnālistu asociācijas Ētikas kodeksa 2.1. un 1.3. punktiem un izslēgt Baibu Strautmani no Latvijas Žurnālistu asociācijas Ētikas komisijas," teikts Kaimiņa iesniegumā.

Deputāts iesnieguma pievienojis arī attēlu, kur redzams Baibas Strautmanes izteikums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!