Foto: DELFI

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) piektdien vērsusies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar iesniegumu, kurā lūdz reaģēt uz iespējamiem pārkāpumiem Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) konkursā, informē LŽA.

Iesniegumā LŽA atgādina, ka 28. martā NEPLP noslēdza konkursu uz Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļu vakancēm, par valdes priekšsēdētāju izraugoties Eināru Gielu.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 65. pantā skaidri noteikta prasība, ka par sabiedriskā medija valdes locekli var apstiprināt personu, kurai ir "vismaz piecus gadus ilga profesionālā pieredze plašsaziņas līdzekļu jomā vai uzņēmumu vadībā". Diemžēl NEPLP apstiprinātais jaunais LTV valdes priekšsēdētājs Giels neatbilst šai likuma prasībai — viņš nav darbojies plašsaziņas līdzekļu jomā un nekad nav vadījis uzņēmumu, kā to apliecina NEPLP mājaslapā publiskotais Giela dzīves gājums, uzsver LŽA.

Līdz ar to asociācijai radušās pamatotas aizdomas, ka NEPLP locekļi nolaidīgi pildījuši pienākumus, nepārliecinoties par pretendenta kvalifikāciju, vai ļaunprātīgi izmantojuši dienesta stāvokli, apzināti izvēloties kandidātu, kurš neatbilst likuma prasībām. Ar šādu NEPLP rīcību tiek pārkāptas personu un valsts tiesības un likumīgās intereses — tiesiskā paļāvība uz likumu taisnīgu piemērošanu, pauž LŽA.

"Jau šā gada 30. martā publiski aicināja NEPLP atcelt šo nelikumīgo lēmumu un izsludināt jaunu konkursu, taču padome šos un citus līdzīgus sabiedrības pārstāvju aicinājumus ignorē," teikts iesniegumā.

Atsaucoties uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 57. panta nosacījumiem, LŽA norāda, ka NEPLP ir "neatkarīga pilntiesīga autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā" un "darbojas saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi, šā likuma un citu normatīvo aktu prasībām".

"Ņemot vērā apstākli, ka NEPLP lēmums par LTV valdes locekļu apstiprināšanu pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, tā aizskarot būtiskas sabiedrības intereses LŽA aicina Prokuratūru rīkoties atbilstoši Prokuratūras likuma 1. pantam un nodrošināt likumīga rezultāta sasniegšanu šajā lietā," aicina Žurnālistu asociācija.

Prokuratūras likuma 1. pants definē, ka prokuratūra ir tiesu varas institūcija, kas patstāvīgi veic uzraudzību pār likumības ievērošanu šajā likumā noteiktās kompetences ietvaros.

Tas paredz, ka prokuratūras uzdevums ir reaģēt uz likuma pārkāpumu un nodrošināt ar to saistītās lietas izlemšanu likumā noteiktajā kārtībā.

Vēl tas definē, ka prokurors ir prokuratūras amatpersona, kas ieņem kādu no šā likuma 30. pantā minētajiem amatiem, proti, ģenerālprokurora, virsprokurora, virsprokurora vietnieka un prokurora amatu.

Asociācija iesniegumu nosūtījusi pa pastu. Prokuratūrā tas vēl nav saņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!