Foto: F64

Latvijas Zaļās partijas (LZP) Jūrmalas nodaļa šodien ārkārtas sapulcē nolēma apstrīdēt partijas valdes lēmumu no LZP izslēgt noziedzīgā nodarījumā aizdomās turēto Jūrmalas mēru Gati Truksni, pastāstīja partijas Jūrmalas nodaļas vadītājs Jānis Lediņš.

Pēc viņa teiktā, nodaļa joprojām nav saņēmusi nevienu oficiālu paziņojumu, ka Truksnis vispār būtu izslēgts no partijas. "Ja mēs tādu oficiālu lēmumu saņemam, tad mēs automātiski pārsūdzam LZP domē. Atsevišķu lēmumu par to nevajadzēs pieņemt. Šodien tikai viena balss bija pret, bet pārējie bija par pārsūdzēšanu," uzsvēra Lediņš.

Nodaļas ieskatā šobrīd nav iemeslu, kāpēc Truksni vajadzētu izslēgt no partijas, turklāt pirms šāda lēmuma pieņemšanas neviens ar nodaļu neesot konsultējies.

Lai arī Truksnis ir aizdomās turētais kriminālprocesā, nodaļa nav saņēmusi nekādu plašāku informāciju "kas un kā", turklāt Truksnim piemērotie drošības līdzekļi neliedz ieņemt Jūrmalas mēra amatu, skaidroja Lediņš. Turklāt, kā liecina iepriekšējo gadu prakse, arī pret citiem politiķiem ir bijušas aizdomas par likumpārkāpumiem, kas beigās tomēr nav apstiprinājušās. "Tāpēc tagad nevajadzētu nodarboties ar linča tiesu, pirms nav noskaidrojusies patiesība, vai tas nav vienkārši politisks gājiens," piebilda Lediņš.

Jau ziņots, ka LZP valde tika konstatējusi, ka iepriekšējā valdes lēmuma priekšnoteikums par Trukšņa piekrišanu kandidēt uz Jūrmalas mēra amatu ir izpildījies, līdz ar to spēkā ir valdes pieņemtais lēmums par viņa izslēgšanu no politiskā spēka, iepriekš pastāstīja LZP valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņš Martinsons.

LZP nav plānojusi vērst sankcijas pret saviem Jūrmalas domes deputātiem, kuri atbalstīja politiķa atkārtotu ievēlēšanu šajā postenī.

Martinsons skaidroja, ka pārējie LZP deputāti tika nostādīti neērtā situācijā un balsojums par Truksni varētu būt vērtējams kā sirdsapziņas balsojums. Deputātus varētu būt vadījuši "tīri cilvēciski apsvērumi", ņemot vērā, ka līdz šim visu laiku ir strādāts kopā un viņi ar Truksni ir vairāk izrunājuši visus jautājumus, skaidroja Zaļās partijas politiķis.

Līdz ar to nosodīt vai pārmest deputātiem viņu rīcību nebūtu pamatoti, jo tā vairāk bija vietējās nodaļas lieta, savukārt valde strādā pie politiskā spēka koptēla. Vaicāts par no partijas "Saskaņa" izslēgtās deputātes atbalstu balsojumā, Martinsons norādīja, ka pats balsojumā nav bijis klāt, un uzsvēra, ka LZP ar šo deputāti un politisko spēku nav slēgusi nekādu vienošanos.

KNAB izmeklētajā krimināllietā par iespējamu partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā ir trīs aizdomās turētie un divas personas, pret kurām sākts kriminālprocess. Publiski zināms, ka šo personu vidū ir Truksnis, savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistītais finansists Raitums un uzņēmējs Krūmiņš. TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka viens no šajā lietā iesaistītajiem ir biotualešu pārdošanas, īres un apkalpošanas jomas uzņēmējs Anrī Kursītis.

Publiski zināms, ka Truksnim, Raitumam un Krūmiņam ir piemērots aizdomās turētā statuss. Saistībā ar šo lietu KNAB veicis kratīšanu partijas "No sirds Latvijai" birojā.

Truksnis 13. oktobrī domes ārkārtas sēdē tika atcelts no amata, taču pagājušajā nedēļā viņš amatā atgriezās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!