Foto: Reuters/Scanpix

Turpinot attīstīt NATO gaisa telpas novērošanas, taktisko gaisa operāciju kontroles un ieroču sistēmu vadības spējas, alianses operāciju rajonā neilgā laikā izvietojamais Gaisa operāciju vadības un kontroles centrs Latvijā no sestdienas rīkos militārās mācības "Ramstein Dust II-15".


Netālu no Venēcijas izvietotā centra mācības, kas sākās jau 26. oktobrī, Latvijā notiks no šodienas līdz 26. novembrim Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē, un tās būs pirmās mācības ārpus centra pastāvīgā izvietojuma Itālijā. 2500 kilometru tālajā ceļā uz Latviju - pārvietošanās vingrinājumā "Exercise Start" - centra personālsastāvs un tehnika ar aprīkojumu devās novembra sākumā.

Mācībās Latvijā piedalīsies vairāk nekā 100 karavīru no šī centra apakšvienībām, kas nodrošina gaisa telpas kontrolēšanu un ieroču sistēmu vadīšanu, kā arī gaisa telpas reālās situācijas un sensoru datu apstrādāšanu.

Mācību mērķis ir pārbaudīt spējas ierasties operāciju rajonā, izvērsties un veikt operacionālos uzdevumus, jo alianses pārvietojamais Gaisa operāciju vadības un kontroles centrs ir viens no būtiskākajiem NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības gaisa komponentes elementiem. Mācības Latvijā palīdzēs centram sasniegt pilnas operacionālās spējas.

Mācībās simulēs dažāda veida gaisa operācijas, un to izpildi veiks ne tikai NATO Apvienotais Gaisa operāciju centrs Ūdemā un NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā, bet arī alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm patrulējošās lidmašīnas.

Alianses Gaisa operāciju vadības un kontroles centrs ir būtisks NATO gaisa operāciju elements.
Pašreiz centrā dienesta pienākumus pilda 16 alianses dalībvalstu karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!