Foto: Latvijas armija
Militārajās mācībās "Saber Strike 2015", kas norisināsies šā gada jūnijā, Latvijā piedalīsies vairāk nekā 1000 ārvalstu militārpersonu, liecina ceturtdien, 30.aprīlī, Valsts sekretāru sanāksmē skatītais rīkojuma projekts.

Aizsardzības ministrija norāda, ka militārās mācības norisināsies no šā gada 1.jūnija līdz 26.jūnijam Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Šogad šo militāro mācību uzņemošā valsts ir Lietuva.

Militārās mācības "Saber Strike 2015" ir apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kurās piedalās bruņoto spēku vienības no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, ASV, Polijas, Lielbritānijas, Somijas, Dānijas, Vācijas, Francijas, Itālijas, Portugāles, Ungārijas, Slovākijas, Horvātija, Kanādas un Norvēģijas. Mācības ir nepieciešamas, lai pilnveidotu NATO valstu savstarpējo sadarbību, sagatavotu un pilnveidotu bruņoto spēku vienību spējas konvencionālo operāciju veikšanā, kā arī pilnveidotu aizsardzības nozares, civilo valsts un pašvaldību institūciju sadarbību uzņemošās valsts atbalsta operāciju laikā, realizējot atbilstošu sabiedroto militāro un atbalsta vienību uzņemšanu un izvietošanu valsts teritorijā.

Plānots, ka militārajās mācībās "Saber Strike 2015" Latvijā piedalīsies vairāk par 1000 ārvalstu militārpersonām.

Saskaņā ar likuma "Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās" 9.panta pirmo daļu lēmumu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību piedalīšanos kopējās militārajās mācībās Latvijas Republikas teritorijā, ja mācībās piedalās vairāk par 500 ārvalstu militārpersonām, pieņem Ministru kabinets.

Starptautiskās militārās mācības Latvijas teritorijā notiek saskaņā ar 1949.gada 4.aprīļa Ziemeļatlantijas līgumu, kas pieņemts un apstiprināts Saeimā 2004.gada 26.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!