Foto: Publicitātes foto
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien vienojās jau no šī gada 1.septembra nodrošināt visiem skolēniem bez maskas mācību grāmatas un darba burtnīcas, kam būs nepieciešams pusmiljons latu.

Uzmanību bezmaksas izglītības problēmām pievērsa tiesībsargs pērn aktualizējot jautājumu par to, kā valsts nodrošina Satversmē noteikto bezmaksas izglītību, jo Latvijā ir deklarēts, ka vispārējā izglītība ir bez maksas, taču praksē vecāki spiesti pirkt grāmatas un citus mācību materiālus.

Tiesībsarga birojs otrdien portālu "Delfi" informēja, ka komisijā "pieņemts sabiedrībai nozīmīgs lēmums - ar 2013. gada 1. septembri nodrošināt skolēnus ar visu mācību procesam nepieciešamo". "Ar šiem likuma grozījumiem tiek būtiski mainīta esošā prettiesiskā prakse - prasīt vecākiem iegādāties mācību līdzekļus valsts vietā," norāda Tiesībsarga birojs.

Komisija atbalstīja izmaiņas likumā, kas noteiks valstij un pašvaldībām pienākumu nodrošināt skolēnus ar mācību grāmatām un darba burtnīcām, par spīti Finanšu ministrijas aizbildinājumiem par nespēju nodrošināt izglītībai bez maksas nepieciešamo aptuveni pusmiljonu latu.

Komisija vienojās par grozījumiem Izglītības likumā un iesniegs to likumprojektu Saeimā uz trešo, galīgo lasījumu. Ja Saeima šo likumprojektu atbalstīs, jau no 2013. gada 1. septembra varēs uzskatīt, ka izglītība bez maksas tiek nodrošināta pēc būtības, uzsver Tiesībsargs.

 "Es vēlos izteikt pateicību Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un tās vadītājai Inai Druvietei par tik efektīvu ieguldīto darbu un spēju konstruktīvi un vienoti strādāt, zinot, cik sarežģīti jautājumi ir jārisina," pauda tiesībsargs Juris Jansons.

Atbalstītie grozījumi paredz, ka arī darba burtnīcas ir mācību grāmatām pielīdzināms materiāls, par kuru finansēšanu ir atbildīga valsts. Līdz ar to, skolas nevarēs pieprasīt vecākiem iegādāties darba burtnīcas un arī mācību grāmatas par saviem līdzekļiem. Komisija atbalstīja arī tiesībsarga ierosinājumu par vecāku atbildību - vecākiem ir jānodrošina individuālie mācību piederumi, kas paredzēti izglītojamā personiskai lietošanai, piemēram, kancelejas piederumi, sporta tērps, maiņas apavi u.c.

Jau ziņots, ka Saeima jūnija vidū otrajā lasījumā akceptēja grozījumus Izglītības likumā, kas paredz no nākamā gada rūpes par finansējumu skolēnu mācību līdzekļu sagādāšanai uzticēt valstij un pašvaldībām, bet vecākiem par savu naudu būs jānodrošina bērniem individuālie mācību līdzekļi un personiskās lietošanas piederumi.

No valsts finansēs mācību literatūru, metodiskos līdzekļus, papildu literatūru un digitālos un elektroniskos mācību līdzekļus. Savukārt pašvaldība nodrošinās tos mācību līdzekļus, kas nepieciešami lietošanai izglītības iestādei, nodrošinot modernu mūsdienu mācību vidi, piemēram, uzskates līdzekļus, didaktiskās spēles, digitālos un elektroniskos izdevumus un resursus, izdales materiālus, mācību tehniskos līdzekļus, iekārtas un aprīkojumu un mācību materiālus.

Līdz ar to vecākiem pašiem būtu jārēķinās ar tēriņiem vien par dažādiem individuāliem mācību līdzekļiem un piederumiem jeb personiskās lietošanas priekšmetiem, piemēram, skolas somām, ikdienas un svētku apģērbu, sporta tērpiem, rakstāmpiederumiem, apaviem un citām lietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!