Foto: F64
Ceturtdien notikušajā izsolē mācību kuģis "Afanasijs Ņikitins" pārdots par 211 500 latiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

Viņa sacīja, ka par kuģi "Afanasijs Ņikitins" bija izvērtusies vairāksolīšana, jo tā izsoles sākumcena bija 130 000 latu, kas atbilda noteiktajai kuģa vērtībai.

Jau ziņots, ka valdība 2010.gada 7.septembrī uzdeva VNĪ organizēt novērtēšanu un pārdot izsolē Liepājas Jūrniecības koledžai piederošo mācību kuģi "Afanasijs Ņikitins".

Izglītības un zinātnes ministrijas Nekustamā īpašuma un valsts mantas apsaimniekošanas komisija pērn decembrī atbalstījusi jautājumu par Liepājas Jūrniecības koledžas lietojumā un bilancē esošā mācību kuģa nodošanu atsavināšanai, jo tā uzturēšana koledžai ir ļoti dārga un tas vairs nav nepieciešams valsts pārvaldes funkciju veikšanai.

Mācību kuģis uzbūvēts 1964.gadā ar pieraksta ostu Liepājā. Tā garums ir 78 metri, bet platums - 14 metri.

Mācību kuģis nodots ekspluatācijā Liepājas Jūrniecības koledžai 1992.gada 29.decembrī, tā sākotnējā uzskaites vērtība ir 1262 lati, un kopš tā laika kuģis izmantots kā stāvkuģis Liepājas ostā.

Lai varētu turpināt mācību kuģa ekspluatāciju, jāveic tā kapitālais remonts, dokā nomainot lielu daļu korpusa konstrukciju un cauruļvadu, atjaunojot elektroinstalāciju. Latvijas Jūras administrācijas Kuģošanas drošības inspekcija norādījusi, ka tāda apjoma darbu veikšana, lai izvietotu uz mācību kuģa mācību klases, nav ekonomiski pamatota.

Atbilstoši Latvijas Jūras administrācijas Kuģošanas drošības inspekcijas 2009.gada 5.marta Kuģošanas spējas apliecībā norādītajam mācību kuģa ekspluatācijas termiņš ir beidzies 2009.gada 1.septembrī.

Tāpēc, ņemot vērā iepriekš minēto un to, ka Liepājas Jūrniecības koledža mācību kuģi vairs neizmanto mācību procesā un tā uzturēšana koledžai izmaksā dārgi, ir sagatavots rīkojuma projekts par mācību kuģa pārdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!