Foto: Shutterstock

Skolotāju izglītības projekta "Mācītspēks" divu gadu programmu absolvējuši 73 vispārējās izglītības skolotāji, savukārt šobrīd mācības uzsākuši vēl 83 mācītgribētāji, portālu "Delfi" informēja projekta pārstāve Elza Lāma.

"Mācītspēks" jau trešo gadu sniedz iespēju dažādiem jomu profesionāļiem nodot savas zināšanas tālāk, kļūstot par vispārējās izglītības mācību priekšmetu skolotājiem.

Projektam pieprasījums esot liels. Divu gadu laikā interesi izrādījuši teju 4000 cilvēki, skaidro Lāma. Lai kļūtu par jauno pedagogu, ir jāiztur divu kārtu rūpīgu atlasi.

Lai gan dalību projektā 2020. gadā uzsāka 98 dalībnieki, absolventi ir vien 73. Lāma pauž, ka 11 jaunie skolotāji ir studiju pārtraukumā, taču viņiem ir iespēja atsākt "studijas".

Savukārt projekta absolventi dalās pieredzē, ka pedagogu darbam "nav vienas formulas" pēc kuras strādāt, tāpēc esot jāeksperimentē. "Kas strādā man, nestrādās citam tieši tāpat," stāsta projekta absolvente, Jāņa Čakstes Liepājas pilsētas 10. vidusskolas angļu valodas skolotāja Agnese Būmeistare. Viņa ir pārliecināta, ka pedagogu darbā vajag justies labi kā skolotājam, būt "savā ādā".

Absolventi jau šobrīd strādā visā Latvijā, lielākoties tieši Rīgā un Rīgas reģionā - 43 skolotāji. Savukārt Kurzemē tie ir 14 mācītspēki, Zemgalē - seši, Latgalē un Vidzemē - pieci skolotāji.

Lāma pauž, ka 81% no jaunajiem pedagogiem skaidri zina, ka turpinās savu darbu skolā un sevi turpmākos gadus redz izglītības jomā.

Arī izglītības iestādes, kā stāsta "Mācītspēks" pārstāve, izrāda interesi un vēlmi uzņemt "Mācītspēks" dalībniekus. Divos gados vairāk nekā 350 skolas esot pieteikušas aptuveni 1500 vakances.

Rīgas Angļu ģimnāzijas direktore Maija Kokare rosina "Mācītspēkam" paplašināt savu kapacitāti, lai skolās tiktu aizpildītas vakances.

Skolu direktori ir gatavi piedāvāt arī konstruktīvu kritiku un noderīgus ieteikumus projekta tālākai attīstībai, pauž Lāma.

Projekts "Mācītspēks" norit divus gadus. Pirmajā gadā dalībnieki studē 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā "Skolotājs" Latvijas Universitātē, Daugavpils Universitātē vai Liepājas Universitātē. Savukārt otrajā projekta norises gadā dalībnieki nostiprina savas zināšanas un prasmes, apgūstot profesionālās pilnveides mācību programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!