Medicīniskās aprūpes un darbaspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI) varētu pārbaudīt Ventspils mēra Aivara Lemberga slimošanu, ceturtdien ziņo laikraksts "Diena".
"Tas nav normāli, ja slimības lapā nav redzams saslimšanas iemesls. Tā tas nedrīkstētu būt," komentējot Lemberga Kuldīgas tiesai rādīto ģimenes ārsta pagājušo otrdien, dienu pirms viņa apcietināšanas, izsniegto darba nespējas lapu, kurā nav minēta diagnoze, laikrakstam atzina MADEKKI vadītāja Aija Mežsarga.

No viņas teiktā bija noprotams, ka Ģenerālprokuratūra aicinājusi inspekciju veikt Lembergam izsniegtās slimības lapas likumības pārbaudi un MADEKKI to arī apņēmusies izdarīt.

Kā ziņots, Lembergs apcietināšanas dienā devies pie Rīgas Austrumu slimnīcas klīnikas "Linezers" virsārsta endokrinologa Aivara Lejnieka. Lembergs šonedēļ Kuldīgas rajona tiesā skaidroja, ka devies uz slimnīcu pie profesora, lai apspriestu gan Vācijā veiktās izmeklēšanas rezultātus, gan ģimenes ārsta norādīto diagnozi.

Apcietinātais teica, ka arī uz prokuratūru atsauktajam ārstam "kaut kas nepatika labajā pusē un tur ir vajadzīga rūpīgāka izmeklēšana, jo ir aizdomas vai nu par pneimoniju, vai bronhītu". Lembergs norādīja, ka pats nevar novērtēt savu veselību.

Ventspils mērs sacīja, ka pirms nedēļas viņam bijusi paaugstināta temperatūra, tādēļ devies pie sava ģimenes ārsta, kurš izrakstījis darba nespējas lapu. Tomēr Lembergs neesot vēlējies "noraut tiesu", tādēļ darba nespējas lapā neparādās lapas izdošanas iemesls.

Prokurors Māris Leja lūdza tiesu pievienot darba nespējas lapu lietai, jo nav norādīts izdošanas iemesls. Tiesa noraidīja lūgumu, jo tas neattiecas uz izskatāmo lietu.

Jau ziņots, ka 14.martā prokuratūra Lembergam izvirzīja apsūdzību par kukuļņemšanu sevišķi lielā apjomā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas atmazgāšanu trīs epizodēs vairāk nekā desmit miljonu latu apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pēc prokuratūras lūguma Lembergam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Lembergs ievietots Matīsa cietumā.

Savukārt Kuldīgas rajona tiesa skata krimināllietu pret Lembergu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Prokurors lūdza tiesai piemērot Lembergam maksimālo naudas sodu 200 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 24 000 latu.

Prokurors lūdza piemērot Lembergam sodu 150 minimālo mēnešalgu apmērā pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izraisījis smagas sekas vai ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Savukārt naudas sodu 50 minimālo mēnešalgu apmērā lūgts piemērot pēc Krimināllikuma 298.panta 2.daļas par apzināti nepatiesu ziņojumu, ja tas saistīts ar apsūdzību smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā vai ar neīstu apsūdzības pierādījumu radīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!