Madonietis Andris Bērziņš pirms vairākiem gadiem vērsies ekonomikas policijā, vainojot Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārstu Artūru Grīslīti 50 latu kukuļa pieprasīšanā par operāciju, taču, neraugoties uz ierakstā fiksētu kukuļa nodošanas brīdi, krimināllieta neesot ierosināta.
Laikraksts "Lauku avīze" sestdien ziņo, ka aptuveni pirms pusotra gada Bērziņš no Madonas slimnīcas nosūtīts uz Stradiņu slimnīcu muguras operācijas veikšanai, un tur ārsts Grīslītis viņam pieprasījis 50 latus, "lai operācija labāk izdotos". Savukārt ārste - anestezioloģe T.Zītare pieprasījusi 20 latus, jo par slimnieka apdrošināšanas naudu "iznākot tikai viena tāda paknapa špricīte", vēsta laikraksts.

Bērziņam tomēr, atsaucoties uz slikto finansiālo stāvokli, izdevies kukuli "nokaulēt" līdz 30 latiem, kā arī vienoties par naudas samaksu pēc operācijas. Tad viņš devies uz ekonomikas policiju, kas viņu apgādājusi ar iezīmētu naudu un mikrofonu.

Bērziņš laikrakstam stāstījis, ka, dodot ārstam kukuli, skaidri pateicis: "Te būs jūsu prasītā nauda - 30 lati." Tomēr vēlāk ekonomikas policijas darbinieki viņam paskaidrojuši, ka ieraksts tehnisku iemeslu dēļ neesot izdevies, tāpēc krimināllietu pret ārstu nevarēs ierosināt.

Rīgas galvenās policijas preses sekretāre Ieva Zvīdre, komentējot krimināllietas neierosināšanu, "Lauku avīzei" skaidrojusi, ka ierakstā gan fiksēta Bērziņa frāze, bet neesot paša galvenā - ārsta atbildes. Savukārt prokurore, kuras uzraudzībā lieta bijusi, norādījusi, ka ārsts nemaz nevar būt krimināllikuma panta, kas paredz atbildību par kukuļņemšanu, subjekts, jo likums paredz, ka par šo nodarījumu var sodīt tikai uzņēmumu atbildīgus darbiniekus vai valsts amatpersonas.

Ķirurgs Grīslītis laikrakstam noliedzis naudas prasīšanu no pacienta, norādot, ka "es Bērziņam naudu neprasīju". "Viņš deva pats. Ko viņš tajā brīdī esot teicis par manu prasīšanu, es nedzirdēju," sacījis ārsts. Viņš arī norādījis, ka ir ķirurgs ar 42 gadu pieredzi, bijis arī nodaļas vadītājs, minot to kā argumentu kukuļa neprasīšanai.

Tomēr ārsts laikrakstam nav varējis izskaidrot Bērziņa rīcību, vainojot viņu kukuļņemšanā, taču pieļāvis, ka tas varētu būt saistīts ar citu slimnīcas ārstu nenovīdību. "Varbūt es slimnīcā kādam traucēju un kāds cerēja ieņemt manu vietu," paudis Grīslītis.

Laikraksts arī min Stradiņa slimnīcas teritorijā esošā avīžu kioska pārdevējas Renātes pastāstīto, ka slimnieku iecienītākais pirkums esot aploksnes. "Dakteri kā ņēmuši, tā ņems un slimnieki, raizēdamies par savu veselību, kā devuši, tā dos. Tāpēc uzrakstiet skaidri un gaiši, ka tieši aploksnes Stradiņu slimnīcā pērk visvairāk," sacījusi pārdevēja.

Jau vēstīts, ka Medicīnas aprūpes un darbspējas kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI) nolēmusi iesniegt prokuratūrā materiālus par gadījumu Stradiņa slimnīcā, kur radušās aizdomas, ka ārsti nesamaksāta kukuļa dēļ novilcinājuši operāciju, kā dēļ mirusi pusmūža sieviete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!