Foto: DELFI.ee

Par Igaunijas bagātāko cilvēku uzskatītajam Oļegam Osinovskim Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) oficiāli piemērojis aizdomās turētā statusu, atsaucoties uz Igaunijas laikrakstu "Eesti Päevaleht", vēsta portāls "rus.delfi.ee".

Osinovski KNAB tur aizdomās par pusmiljona eiro liela kukuļa došanu bijušajam "Latvijas Dzelzceļa" (LDz) šefam Uģim Magonim. Laikraksts vēsta, ka kukulis dots kā maksa par to, ka Osinovska kompānija varēs pārdot LDz četras lokomotīves par astoņiem miljoniem eiro. Osinovskis jau ne vienu reizi vien ticis pratināts šajā lietā un pratināšanas notikušas Latvijas vēstniecībā Tallinā.

Pēc "Eesti Päevaleht" vēstītā, Latvijas izmeklētāji noskaidrojuši, ka sākotnēji Magonis pieprasījis Osinovskim maksāt 800 000 eiro par šo darījumu, taču igauņu uzņēmējs tam nav piekritis un sācis pārrunas par 400 000 eiro. Tikusi panākta kompromisa summa - 500 000 eiro, taču, kad KNAB šā gada augustā uzreiz pēc naudas saņemšanas aizturējuši Magoni, nodotā summa bijusi nedaudz mazāka.

KNAB paredzējis sākotnējās izmeklēšanas materiālus nosūtīt prokuratūrai jau nākamā gada janvārī vai februārī. Otrdien, 15. decembrī, KNAB preses sekretāre Laura Dūša šo apgalvojumu nav varējusi komentēt, un oficiāli KNAB apstiprina tikai savas aizdomas attiecībā uz Magoni.

Osinovska advokāts Saulvedis Vārpiņš arī atteicies komentēt izmeklēšanas detaļas, piebilstot, ka viņa vērtējumā, noticis naudas apmaiņas darījums starp divām privātpersonām, kurā Magonis nav darbojies kā valsts amatpersona. Vārpiņš apstiprinājis, ka ir runa par iepriekšminēto naudas summu. Pēc advokāta teiktā, nauda bijusi paredzēta kādai trešajai pusei - juridiskai personai.

Latvijas laikraksts "Diena" nesen rakstījis, ka Osinovskim nav liegta izbraukšana no Eiropas Savienības - viņam ir saglabāta pārvietošanās brīvība. Laikraksts vedinājis secināt, ka Osinovskis sadarbojas ar KNAB, un, iespējams, viņa rīcībā ir informācija vēl par citām Latvijas amatpersonām. Vārpiņš "Eesti Päevaleht" apstiprinājis, ka Osinovskis patiešām sadarbojas ar KNAB, lai noskaidrotu un risinātu esošo situāciju, taču precīzi par ko uzņēmējs ar KNAB runā, advokātam neesot zināms.

Jau vēstīts, ka Magonis tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDz RSS) nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Igaunijas prokuratūras pārstāve Kadrija Tammaja apstiprinājusi, ka Latvijas prokuratūra lūgusi palīdzību Igaunijas Drošības dienestam un Igaunijas ģenerālprokuratūrai saistībā ar Magoņa lietu, vēsta "Delfi.ee". Latvijas prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe teica, ka Starptautiskās sadarbības nodaļas virsprokurore nekomentē, vai Latvijas prokuratūra lūgusi palīdzību Igaunijas tiesībsargājošajām iestādēm. Šis jautājums esot jāuzdod KNAB, taču birojs no komentāriem atsakās.

Pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs iepriekš neatklāja, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu, norāda KNAB.

Osinovskis savukārt noliedzis korupciju darījumā par lokomotīvju pārdošanu LDz, vēstīja Igaunijas portāls "Delfi.ee".

Krimināllikums par Magonim inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Magonis LDz valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma nepilnus desmit gadus - kopš 2005.gada 1.septembra. Pirms tam no 2003.gada viņš bija šī uzņēmuma padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs. Magonis pagājušajā piektdienā no amata atbrīvots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!