Foto: F64

Līdzšinējam uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājam Uģim Magonim līdz šā gada beigām ir jānojauc nelikumīgi uzbūvētā laivu māja Lielā Baltezera aizsargjoslā.

Kā informēja Ādažu novada domes pārstāve Monika Griezne, šādu lēmumu 30.jūnijā pieņēmusi Ādažu novada dome. Ar lēmumu noteikts, ka Magonim līdz šā gada 15.septembrim Ādažu novada būvvaldē jāiesniedz būvniecības projekts nelikumīgi uzbūvētās ēkas - laivu mājas - nojaukšanai vai pārvietošanai, bet līdz 31.decembrim jāveic nelikumīgi uzbūvētas ēkas nojaukšana vai pārvietošana.

Kā skaidro Ādažu novada domes jurists Andris Spricis, ja līdz 31.decembrim ēka netiks nojaukta vai pārvietota, dome normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā lems par ēkas nojaukšanu piespiedu kārtā. Patlaban atbilstoši Administratīvā procesa likumam Uģim Magonim dots termiņš lēmuma brīvprātīgai izpildei.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 26.maijā atstāja negrozītu spriedumu strīdā starp Magoni un Ādažu novada domi, liekot Magonim nojaukt nelikumīgi uzbūvēto ēku Lielā Baltezera aizsargjoslā.

Kā pastāstīja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT spriedums nav pārsūdzams. AT negrozīja Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīts pieteikums par Ādažu novada domes lēmuma atcelšanu.

Strīdus ēkas būvniecība tikusi veikta 2003. vai 2004.gadā. Būvniecības likums minētajā laikā noteica, ka būvdarbus drīkstēja veikt tikai saskaņā ar pašvaldības akceptētu būvprojektu. Visi plānošanas dokumenti pieteicējam izdoti vienīgi attiecībā uz dzīvojamo māju un laivu piestātni, bet attiecībā uz strīdus ēku būvprojekts likumā noteiktā kārtībā nav bijis izstrādāts un būvatļauja nav saņemta. Turklāt pašvaldības saistošie noteikumi nepieļauj strīdus ēkas atrašanos aizsargjoslā.

Pieteicējs pašvaldības lēmumu pārsūdzēja administratīvajā tiesā. Pieteicēja iebildumi bija tādi, ka aizsargjosla noteikta nepamatoti un ka ēkas nojaukšana ir nesamērīga, jo nav konstatēts sabiedrības interešu aizskārums.

Administratīvā rajona tiesa ar 2011.gada 6.decembra spriedumu un Administratīvā apgabaltiesa ar 2014.gada 20.marta spriedumu pieteikumu noraidīja.

Vietā, kur uzbūvēta strīdus ēka, atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem šāda būvniecība vispār ir liegta noteiktās aizsargjoslas dēļ. Konkrētā aizsargjosla Aizsargjoslu likuma 7.panta pirmajā daļā definētu mērķu dēļ vides un dabas resursu aizsardzības nolūkos kalpo visas sabiedrības interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!