Foto: Reuters/Scanpix/LETA
No pirmdienas, 16. novembra, tiek mainīta Covid-19 pacienta izolācijas izbeigšanas kārtība. Turpmāk visiem Covid-19 pacientiem tiek noteikta vienota izolācijas izbeigšanas kārtība, tostarp tā attiecas uz ārstniecības personām, sociālo iestāžu un izglītības darbiniekiem, portālu "Delfi" informēja Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Izolācijas izbeigšanas kārtība mainīta, pamatojoties uz pašreiz pieejamajiem zinātniskajiem atzinumiem un citu valstu pieredzi.

Ārstējošais ārsts pieņem lēmumu par izolācijas izbeigšanu un darba nespējas lapas noslēgšanu Covid-19 pacientam, balstoties uz diviem pamatprincipiem. Ja personai, kurai apstiprināta Covid-19 infekcija nav novēroti slimības simptomi (bezsimptomu infekcija), izolāciju var pārtraukt desmitajā dienā pēc infekcijas laboratoriskās apstiprināšanas. Savukārt, ja personai Covid-19 infekcija norit ar simptomiem, tad izolāciju var pārtraukt 14. dienā no saslimšanas sākuma ar nosacījumu, ka simptomi (drudzis, klepus u.c. akūtas infekcijas pazīmes) nav novērojami vismaz trīs dienas.

SPKC speciālisti vērš uzmanību, ka Covid-19 infekcijas laboratoriskās apstiprināšanas gadījumā kontroles testēšana pirms izolācijas izbeigšanas nav jāveic, bet iesaka ievērot noteikto izolācijas laiku, kad ārstniecības persona var lemt par izolācijas izbeigšanu. Tas nozīmē, ka cilvēks drīkst atsākt ikdienas gaitas, kā arī veikt darba pienākumus klātienē bez kontroles testēšanas, kad ārstējošais ārsts pieņem šādu lēmumu, ievērojot iepriekš minētos principus.

"Covid-19 gadījumā cilvēks parasti ir infekciozs divas dienas pirms simptomu parādīšanās. Simptomu vēl nav, bet vīruss jau ir savairojies organismā tik lielā apjomā, ka cilvēks var inficēt citus, pats nezinot par savu saslimšanu. Covid-19 slimnieks ļoti infekciozs arī pirmajā nedēļā pēc saslimšanas," skaidroja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. "Tad vīrusa daudzums samazinās, attīstoties organisma imunoloģiskajai atbildei un mazinoties infekcijas simptomiem, divu nedēļu laikā cilvēks paliek neinfekciozs."

"Saskaņā ar esošo algoritmu, atkārtota testēšana nav jāveic, jo vīruss cilvēka organismā var saglabāties pat mēnesi un ilgāk pēc saslimšanas, bet tas vairs nav spējīgs savairoties un izraisīt slimību citiem cilvēkiem. Neraugoties uz to, ka laboratoriskais tests var uzrādīt pozitīvu rezultātu, vīruss pēc noteikta laika vairs nav aktīvs un līdz ar to cilvēks nav vairs uzskatāms par infekciozu un atbrīvojams no izolācijas," turpināja eksperts.

SPKC atgādina, ka šobrīd veicot atkārtotu testu bez ģimenes ārsta nosūtījuma, samaksa par pakalpojumu jāveic no saviem līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka piektdien, 6. novembrī, Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdē, izskatot virkni ar Covid-19 izplatības ierobežošanu saistītos jautājumus, Ministru kabinets pieņēma rīkojumu izsludināt valstī ārkārtējo situāciju no pirmdienas, 9. novembra.

Valdība lēmusi izsludināt visā valsts teritorijā ārkārtējo situāciju uz četrām nedēļām jeb laiku no 9. novembra līdz 6. decembrim.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!