Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) publiskojusi sarakstu, kurā minēta 71 tīmekļa vietne, kurai saistībā ar apdraudējumu Latvijas nacionālajai drošībai, ar 15. marta lēmumu bloķēta pieeja, liecina NEPLP mājas lapā pieejamā informācija.

Veicot pārbaudi, NEPLP un arī kompetentā valsts pārvaldes iestāde ir konstatējusi, ka tīmekļa vietnēs izplatītā informācija satur pazīmes, kas liecina par sistemātisku Krievijas agresīvās propagandas izplatīšanu, tajā skaitā, kara propagandu, nacionālā naida kurināšanu, kā arī atbalstu Krievijas militārajam iebrukumam Ukrainā.

Tāpat šajās vietnēs tiek izplatīta arī sagrozīta un nepatiesa informācija par notikumiem pasaulē, tajā skaitā arī par karu Ukrainā, attaisnojot Krievijas veiktās darbības. Šāda informācija Latvijas informatīvajā telpā var radīt maldīgu priekšstatu par notikumiem pasaulē, negatīvi ietekmēt dažādu sabiedrības grupu līdzāspastāvēšanu un radīt apdraudējumu Latvijas valsts drošībai, norāda NEPLP.

Starp vietnēm, kurām ierobežota pieeja, ir https://rueconomics.ru/; https://rusvesna.su, https://slovodel.com/; https://ura.news/, https://octagon.media/; https://sputnik.by/, https://www.ntv.ru, http://kremlin.ru/, https://mainampasauli.news; https://riafan.ru, https://tass.ru, https://ng.ru, https://vz.ru; https://argumenti.ru, https://kp.ru; https://lenta.ru un https://balticword.com, https://news-front.info.

Tāpat bloķētas vietnes https://360tv.ru, https://www.sputnikfm.ru/, https://moskva.fm/, un https://www.radiorus.ru; http://radiovesti.ru/, https://www.bfm.ru; https://govoritmoskva.ru/ un https://radiopotok.ru; http://kprf.vrn.ru/.

Bloķēta piekļuve arī vietnēm https://imhoclub.by; https://sputnik-meedia.ee, https://russian.rt.com, https://pravda.ru/, https://theduran.com/, ttps://rentv.ru, https://top-radio.ru un citām.

Pilns bloķēto vietņu saraksts pieejams NEPLP mājas lapā.

NEPLP norāda, ka interneta piekļuves pakalpojuma sniedzējiem ir pienākums ierobežot piekļuvi konkrētajiem interneta resursiem gan izmantojot globāla tīmekļa prefiksu "www", gan bez tā.

Šādu lēmumu NEPLP bija iespējams pieņemt līdz ar Saeimas šā gada 10. martā pieņemtajiem grozījumiem Elektronisko sakaru likumā, ar kuriem NEPLP piešķirtas tiesības ierobežot piekļuvi interneta vietnēm, kurās izvietots saturs, kas apdraud valsts drošību.

NEPLP turpina arī citu tīmekļvietņu pārbaudi.

"Delfi" jau rakstīja, ka Saeima 10. martā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektronisko sakaru likumā, ar ko NEPLP piešķirtas tiesības slēgt interneta vietnes, kas izplata dezinformāciju un Kremļa propagandu.

NEPLP pēdējā laikā Latvijā pārtraukusi virkni Krievijas un Baltkrievijas televīzijas kanālu izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!