Foto: LETA

Pēc Latvijas zemkopības ministres Laimdotas Straujumas paustās neuzticības Valsts zinātniskā institūta "BIOR" direktora Rafaela Joffes darbībai saistībā ar sadārdzināto zušu mazuļu iepirkumu Joffe atkāpies no amata. Institūta direktora amatam paredzēts izsludināt konkursu, un pagaidām direktora pienākumus pildīs direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa, portālu "Delfi" informēja "BIOR"

Tāpat par darbības pārtraukšanu paziņojis institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Vadims Bartkevičs. Zinātniskajā padomē, kas valsts vārdā pārvalda institūta darbību, ievēlēts institūta Pētniecības un attīstības departamenta direktors Aivars Bērziņš.

Konkurss direktora amatam tiks izsludināts, jo no amata atkāpies Joffe, kurš direktora amatā bija kopš 1997. gada. No 5. aprīļa institūta darbību vadīs Valciņa.

"Institūtā ciešāk jāsavieno zinātniskā un administratīvā pārvaldība. 2010. gadā veiktās reorganizācijas rezultātā institūtā BIOR izdevies sasniegt zinātniskās darbības kvalitātes izaugsmi un institūta pētnieku aktīvāku iesaisti starptautiskos pētniecības projektos. Institūtam ir daudznozaru profils un lai sekmētu gan veterinārmedicīnas, gan pārtikas un vides, kā arī zivsaimniecības zinātnisko attīstību, nepieciešams vairāk integrēt zinātniskās padomes darbu arī institūta administratīvajā pārvaldīšanā. Tas būtu jāņem vērā, jau rīkojot konkursu direktora amatam. Jau tuvākajā laikā institūtā būtu jāpanāk zinātnisko rezultātu starptautiska atpazīstamība," atzīst Bērziņš.

Bērziņš kopš 2010. gada ir institūta Pētniecības un attīstības departamenta direktors, 2010. gadā Helsinku universitātē viņam piešķirts zinātņu doktora grāds veterinārmedicīnā/ pārtikas higiēnā. Kopš 2008.gada viņš ir vairāku starptautisko zinātnisko programmu realizētājs un vadītājs, starptautisko projektu eksperts un izglītības programmu mācībspēks Latvijā, Somijā, Dānijā un citās valstīs.

Bērziņš ievēlēts institūta BIOR Zinātniskajā padomē pēc tam, kad martā institūta Zinātniskā padome sniedza Zemkopības ministrijai savu skaidrojumu tā saucamajā "zušu iepirkuma lietā" un kad par savas darbības pārtraukšanu paziņoja padomes priekšsēdētājs Vadims Bartkevičs.

Jau ziņots, ka Latvijai, iespējams, var nākties atmaksāt Eiropai nepamatoto sadārdzinājumu zušu mazuļu iepirkuma konkursā vairāku simtu tūkstošu latu apmērā. "BIOR" vadība vairās atzīt savu vainu notikušajā un paši veiks pārbaudi.

Zemkopības ministrijas audits iepriekš tika pabeigts rekordīsā laikā, un tajā noskaidrots, ka abās Baltijas kaimiņvalstīs, Igaunijā un Lietuvā, zušu mazuļi divus gadus iepirkti par piecas reizes mazāku cenu.

Igaunijā 2011.gadā tos piegādāja Anglijas firma "UK Glass Eels". Tā atveda pie Anglijas un Francijas krastiem nozvejotos zivju mazuļus arī uz Latviju, taču pa vidu bija starpnieks - čehu firma "Marten Business Group". Šī firma nekādu saimniecisko darbību neveic, bet ir klasiska "pastkastītes firma", kuras īpašnieks slēpjas aiz kāda ofšora Kiprā.

Čehu kompānija vienīgā atsaucās zinātniskā institūta "BIOR" izsludinātajam iepirkumam 2011.gadā. Pagājušajā gadā pretendenti bija divi, taču uzvarēja "Marten Business Group" ar lētāko piedāvājumu.

Sludinājums bija ievietots ES vēstnesī angļu valodā, taču čehu firma vienīgā zināja, kādu summu Latvija gatava tērēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!